Масажите по време на бременността намаляват напрежението и облекчават болките в гърба. Нарастващият корем води до изместване центъра на тежестта на тялото, в резултат на което допълнително се увеличават болките и цялостният дискомфорт в таза.


Други промени са увеличаване на поясната лордоза (извивката на гръбнака в областта на кръста). В резултат на изявените хормонални колебания се изменя лигаментарният апарат на всички стави, включително и на тези между прешлените.


Не само промените по време на бременността, но и настъпващите след раждането също изискват внимание. Поради което масажите са препоръчителни и в следродилния период.Освен по отношение на времетраене, масажът може се различава по това дали има основно релаксираща роля или се прави и с лечебна насоченост. Така при бременни, които задържат повече течности, се прави и лимфен дренаж. При жени с оплаквания от хронична болка в гърба, още преди забременяване, също се включват техники от лечебния масаж. Не на последно място болката в стъпалата също налага чести масажи.


Препоръките са до трети месец на бременността да не се правят масажи. С особена сила този съвет важи ако бременната има проблеми със задържането на плода. След трети месец плодът е добре прикрепен към матката и няма рискове. Изключение са масажите на стъпалата, главата и шията, които може да се правят по всяко време.


Положително влияние на масажите, както върху майката, така и върху плода има понижаването на кортизола – хормона на стреса. Освен това се стимулира отделянето на ендорфини, които засилват удоволствието и намаляват напрежението.


Позицията на тялото по време на масаж е съобразена изцяло със състоянието на бременната. Тя е или в седнало положение или в легнало-настрани, като може да се поставят и възглавници между краката или под ръцете за повече удобство. Масажните движения са плавни и с лек натиск.


Въздействието и върху подобряване на кръвообращенеито подпомага доставката на кислород и хранителни вещества до плода. Друга положителна страна е, че се подобрява и еластичността на кожата, което е профилактика на появата на стрии.


Масажите на перинеума също се препоръчват за повишаване на еластичността на тъканите, предпазвайки или редуцирайки по този начин разкъсванията по време на раждане.


Масажите се препоръчват и по време на раждането - импулсите от рецепторите на кожата се конкурират с болковите и по този начин може да бъде намален отчасти дискомфортът.


Източници:
1.    https://www.webmd.com/baby/pregnancy-and-massage#1
2.    https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/prenatal-massage/