Почивай повече, спи повече, дори яз повече. Това са едни от най-честите съвети към бъдещите майки по време на бременността. Но се оказва по-лесно да бъде казано, отколкото направено, особено за тези, които обичат да спят по гръб или по корем – сънят може да се окаже истинско предизвикателство.


Към момента препоръките на експертите към бъдещите майки е да спят на лявата страна на тялото. Но защо и крият ли опасност за плода другите положения в леглото?


Оказва се, че има достатъчно добра медицинска причина за това и тя включва „невиждана“ игра на тетрис, случваща се вътре в корема на всяка бременна жена.Докато плодът расте по-голям и по-голям през бременността, той естествено започва да оказва все по-голям натиск върху вътрешните органи и кръвоносните съдове на майката.


Но комфортът не стои зад „рецептата“ за спане вляво. Според д-р Грейс Пиен, доцент от колежа по медицина към университета „Джон Хопкинс“, решаващото парче от пъзела е долната куха вена на майката, която минава по дясната страна на гръбнака и отговаря за връщането на кръв от долната половина на тялото към сърцето.


Ако бременната лежи по гръб, плодът е по-вероятно да компресира долната куха вена, като намалява количеството кръв, което се връща към сърцето.


Няма много проучвания, които сравняват спането от дясната или лявата страна, но теоретично бихте имали и по-малко потенциално компресиране на долната куха вена от лявата си страна, в сравнение със спането от дясно.


Повечето здрави жени и техните плодове могат да компенсират леко намаления кръвен поток, но при жени със стойности на кръвното налягане извън норма, както и с различни белодробни заболявания рискът от дефицит на кислород нараства значително.


При бременни жени с астма или сънна апнея е възможно вече да са налице проблеми с доставянето на оптималното количество кислород към плода. Когато подобно състояние се съчетава и с намаления приток на кръв поради позицията по време на сън, рискът от недостиг на кислород към фетуса значително нараства.


Друг важен аспект на проучването е, че при бременните, които не спят повече от 5 или 6 часа на денонощие се повишава рискът от развитие на гестационен диабет и прееклампсия.


Което означава, че освен позицията, не за подценяване е и оптималната продължителност на съня – от 8 часа на ден.