Бременните, които дишат въздух с високи нива на замърсяване, е много по-вероятно да развият високо кръвно налягане, открива ново проучване. 
 
При всяка една на десет бременности се наблюдава наличие на високи нива на кръвно налягане. При гестационна хипертония има по-висок риск за здравето на бременната и плода, преждевременно раждане.
 
Екипът проучва данни на близо 22 000 жени, които са родили в периода от 2004 – 2005 г. във Флорида. Сред при 1000 от тях, близо при 5%, се наблюдават високи нива на кръвно налягане по време на бременността
 
Изследователите намират домашния адрес на всяка една от участничките, след което установяват нивата на замърсяване във въздуха – данни, които са предоставени от Агенцията за защита на околната среда и водите в САЩ. Те показват нивата на азотен диоксид, въглероден оксид, както и други замърсители във въздуха през всеки един ден.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Анализите сочат, че жените, живеещи в области, където има високи нива на замърсяване на въздуха, са 12 – 24% по-застрашени от развитие на хипертония по време на бременността. 
 
Данните са публикувани в сп. Epidemiology and Community Health.