За планирането на нова бременност след раждане е важно дали майката усеща както физиологична, така и психологическа готовност. Понякога бременността е възможна по-рано от обичайните 2-3 години времеви интервал, но понякога се появяват здравословни проблеми, когато отлагането ѝ е наложително за по-късен етап. Най-често акушер-гинеколозите съветват да се изчакат минимум 12 - 18 месеца след раждането преди да се планира следваща бременност.

 

Възобновяване на менструацията след раждане


При близо 10% от жените, които са родили скоро, се наблюдава овулация скоро след раждането, още преди жената да е разбрала за възстановяването на менструалния цикъл. Следователно скорошната бременност и раждане не изключват възможността от забременяване в по-кратък период. Времето на възстановяване на менструацията и нейният ритъм е различен при всяка отделна жена. Факторът, който най-много може да повлияе и да забави възстановяването на менструацията, е по-продължителното кърмене. Но също така е важно да се отбележи, че кърменето не предпазва от забременяване.

 

 

Липса на възстановяване на менструацията

При липса на кърмене, менструацията обикновено се възстановява няколко седмици след раждането, между 6-та и 8-ма седмица. Овулацията, обаче, може да предшества възобновяването на менструацията и следователно възможното оплождане.

 

Какви са рисковете от по-скорошното повторно забременяване след бременност?

Бременностите, които са с кратък интервал една от друга, увеличават риска от преждевременно раждане, ниско тегло на плода при раждане и забавяне на растежа. Когато интервалът между две бременности е по-малък от 6 месеца, процентът на раждане на недоносени деца е 40% и 14% при интервал между 6 и 12 месеца. Това се обяснява с факта, че организмът на майката не е бил напълно възстановен за толкова кратък период. Според изследователите правилният интервал за следващо забременяване, за да не се увеличи рискът от недоносеност, е между 12 и 18 месеца. Други проучвания са показали, че интервал от 27 и 32 месеца между раждането и началото на следващата бременност би намалил значително риска от кръвоизлив през третия триместър - преждевременно отлепване на плацентата, но също и от инфекция на матката или анемия на майката.

 

Противопоказания за по-скорошно забременяване

  • При раждане на бебе с по-високо тегло или раждане чрез форцепс е необходимо да се изчака мускулите на перинеума, които са били много натоварени, да възстановят тонуса си.
  • Анемията, често срещана след раждането, може да продължи няколко месеца. Ето защо прекалено ранната следваща бременност може да измори организма на майката и да повлияе на здравето на бебето.
  • При раждане с цезарово сечение белегът трябва да се консолидира. Специалистите обикновено препоръчват да се изчака минимум две години след цезаровото сечение, преди планиране на следваща бременност.
  • При усложнения на бременността, например прееклампсия или диабет, е необходимо да се проследяват кръвните изследвания и да се изчака минимум една година до нормализиране на здравето на майката.
  • При всички случаи жената е добре да се консултира със своя акушер-гинеколог какъв период на изчакване е добре да предприеме според собственото си здравословно състояние. 

Референции:

https://www.parents.fr/envie-de-bebe/preparer-la-grossesse/combien-de-temps-entre-deux-bebes-78614