Първа част на материала

 

Заболявания вследствие на вътреутробни инфекции
Вътреутробните инфекции се дължат на заразяване на бебето с микроорганизми вътреутробно или по време на раждането. Най-често заболявания вследствие на вътреутробни инфекции се дължат на полово преносими заболявания като хламидиоза, цитомегалия, микоплазмоза, генитален херпес и др.
Причина може да бъде и заразяването на бременната при липса на имунитет срещу токсоплазма, рубеола, варицела.При нормално развита имунна система на бебето, въпреки заразяването, заболяването може да не се прояви. Заболяванията вследствие на вътреутробни инфекции най-често се проявяват при недоносените и с ниско тегло деца или в случаите на вътреутробна хипоксия.Взависимост от срок на бременността, в който е настъпило заразяването, тежестта на последствията от вътреутробните инфекция върху организма на бебето е различна: най-опасно е, когато заболяването на майчиния организъм настъпи в първите три месеца на бременността, което води до сериозни нарушения в развитието на плода и наличие на вродени пороци. По-късното инфектиране на плода е свързано с множество инфекции на вътрешните органи и централната нервна система на плода.Симптомите на заболяване при новороденото вследствие на вътреутробна инфекция протичат сравнително еднакво – липса на апетит, отслабване на тегло, липса на тонус, бледа кожа, жълтеница, повръщане, диария, отичане, гърчове, повишена възбудимост и др.Появата на подобни симптоми изисква консултация с неонатолог или педиатър, изследване и откриване на причините за заболяването.


Изследванията. Чрез методите на полимеразна верижна реакция се открива причинителят на инфекцията, чрез метода на имунно-ферментен анализ – антитела, характерни за съответното заболяване. Микробиологичното изследване на кръв, урина установява причинителя и чувствителността му към определени групи лекарства. Лечение се назначава само след откриване на причината за заболяването и микроорганизма. Други заболявания при новороденото
Заболяванията на новороденото могат да се дължат на хронични заболявания на майката, като захарен диабет, пороци на сърцето и други, както и на токсично въздействие по време на бременността, като прием на лекарства, алкохол, тютюнопушене, които се отразяват на развитието на плода. Тези влияния са особено опасни през първите 12 седмици от бременността.Отделна група са наследствените заболяванияБолестното състояние може да е породено от несъвместимостта на кръвта по резус фактор между майката и плода. Такава е налице при отрицателен резус фактор на майката и положителен при детето. Състоянието е известно като хемолитична болест на новороденото – антителата на майката преминават през плацентата към плода, вследствие на което се получава разрушаване на червените кръвни клетки, еритроцитите.Болестните състояния при новороденото изискват своевременна консултация с неонатолог или педиатър, поставяне на диагноза и адекватно лечение.