Докато бъдещото бебе расте, организмът на майката търпи множество промени. Наред с типичните оплаквания за бременността като киселини, запек, бърза уморяемост, гадене и повръщане в началото и пр., бъдещата майка може да се оплаква често и от някои болки.
Кои са те?
 

1. Главоболие

Възможно е през бременността да се изпитва по-често главоболие. То може да се дължи на три-четири причини. Преди да се посегне към медикамент обаче бъдещата майка трябва да се запита: първо, дали скоро е приемала вода и достатъчно ли течности си осигурява. Сега организмът й се нуждае от много повече течности, а всяко дори леко обезводняване може да продуцира главоболие. Същият съвет се отнася и по отношение на храненето – големите интервали между храненията са свързани с падане на кръвната захар и съответно главоболие. Дори и да не можете да се храните, създайте си навик на 2-3 часа да хапвате, макар и малко. Можете да се подкрепите с чаша сок, плод, бисквита.Следваща тривиална причина е да не си давата сметка за това, че сте се уморили. Отделете малко време за почивка и намалете темпото, за да не се претовари организмът ви от двойния режим на работа, на който е подложен.


Ако сте се погрижили добре за потребностите на тялото от сън, почивка, вода и храна, стъпка е да измерите кръвното си налягане. В началото на бременността то е по-ниско от обичайното. В този случай приемът на медикаменти е безмислен. Може да помогне приемът на течности, айрян, допустимо е да се изпие дори чаша кафе, чай или кола. Те не са от най-препоръчителните продукти през бременността, но и ниското кръвно не е желателно да ви измъчва дълго, така че ползите и рисковете се балансират. Непременно си почивайте достатъчно и намерете време да се движите повече.
Ако тези мерки не помогнат в преодоляването на ниското кръвно, потърсете лекаря си за съвет.

NEWS_MORE_BOX

 

Главоболието в по-напреднала бременност, от 4-5-ия месец, може да признак на точно противоположната причина: повишено или дори високо кръвно налягане. Този случай вече трябва да се обсъди със специалиста акушер-гинеколог, тъй като е възможно да става въпрос за признаци на прееклапсия.

 

Ако главоболието не се дължи на проблемно кръвно и се влошава, допустимо е да се вземе хапче. През бременността обаче е подходящо да се приема само парацетамол, но само веднъж. В случай, че болката не отмине след известно време и е все така нетърпима, отново следва да се направи консултация с лекаря.
 

2. Болка ниско долу в корема

Болка ниско долу в корема се изпитва, общо взето, през всичките девет месеца. Свързана е с нарастването на матката и разтягането на връзки, натоварване на мускули, които я поддържат. Най-осезаемо е напрежението между 18 и 24 гестационна седмица. Болката мени мястото си. Препоръчва се да забавите движение или да промените позата си.
 

3. Изтръпване, мравучкане на краката

Тъй като наедряващата матка започва да притиска някои нерви, съвсем нормално е от време на време, най-вече при фиксирана и неподходяща позиция на тялото, лежане по гръб, да се получи изтръпване на краката. Някои жени се оплакват от подобно изтръпване и на ръцете, което обикновено се появява сутрин и се дължи на сковаването от неудобната поза по време на сън – с корем лежането и спането са проблем наистина.