Цезаровото сечение представлява екстракция (изваждане) на плода и придатъците му през разрез на предната коремна стена и матката.

 

Какви са видовете?


 • Планово – прави се в предварително определено време и при напълно подготвена за това пациентка (психически, физически и медикаментозно);
 • Спешно – цезарово сечение, което е извършено до 2 часа от поставянето на индикациите;
 • Вторично – което се прави в хода на раждането (например при асфиксия на плода по време на раждането);
 • Повторно – когато предишното или някое от предхождащите раждания е завършило чрез цезарово сечение;
 • Секцио парва – раждане чрез цезарово сечение на нежизнеспособен плод;
 • Цезарово сечение по желание.

 

Какви са предимствата от раждане чрез цезарово сечение? 

 1. Избягва се травмата на мекия родилен канал.
 2. Избягват се болките от контракции и болката между влагалището и ануса, които се получават при вагиналното раждане.
 3. Избягват се някои травматични за майката и плода оперативни вагинални раждания.
 4. Може да бъде определено точното време на самото раждане - по-добър терапевтичен контрол. 
 5. Предпазва плода от допълнително инфектиране.
 6. Задоволява изискванията на съвременната жена за бързо и безболезнено раждане.
 7. Пикочо-половата система остава по-стегната след цезарово сечение. В дългосрочен план може да помогне за предпазване от пролапс на матката.
 8. Облекчава се раждането при жени със слабо тазово дъно и тесен таз.

 

Как ще протече раждането?

При раждане със секцио се прави разрез в долната част на корема, от където се изважда бебето. За да може да се извади бебето, се прави разрез на матката. Операцията се извършва под упойка (след консултация с анестезиолог), която прави долната част на тялото безчувствена. Това позволява да останете будна по време на раждането и можете да осъществите връзката с вашето бебе непосредствено след раждането. Цялата процедура трае около 45 минути до 1 час (индивидуално е). Ако сте родили със цезарово сечение, вероятно ще ви задържат в болницата около 4-5 дни - седмица след операцията.  Това се прави с цел оздравителният процес да се проследи, че протича нормално и без усложнения. Ще ви дадат обезболяващи средства и ще бъдете насърчавана да ставате от леглото и да започнете да се движите възможно най-скоро. Това подобрява кръвообращението, което от своя страна съдейства за ускоряването на възстановителния процес. След няколко дни ще ви отстранят конците. Въпреки че по продължение на линията на бикините ще имате белег от секцио, с времето той ще става все по-незабележим.


Какви са недостатъците?

 1. Цезаровото сечение е голяма коремна операция, което го прави много по-рисково от вагинално раждане. Оперативни и постоперативни усложнения – кръвозагуба, нараняване на пикочния мехур или червата, усложнения от страна на матката и нейната контрактилност, субфасциален хематом, следоперативни сраствания и др.
 2. Цезаровото сечение намалява шансовете за вагинално раждане в бъдеще. След цезарово сечение рискът от повторно такова е твърде висок.
 3. Кожен белег.
 4. Изисква задължително обезболяване. 
 5. Постоперативни инфекции (ендометрит, по-рядко перитонит, тромбофлебит, инфекции на оперативната рана).
 6. По-дълъг период на възстановяване.
 7. По-дълъг престой в болница.

 

Как да се грижим и можем ли да се предпазим от усложнения?

За профилактика на усложненията по време и след цезарово сечение е важна подготовката като за всяка коремна операция, добрата оперативна техника и следоперативни грижни, но и съдействие от страна на родилката.


Преди раждането се снема щателна акушерска анамнеза. Вашият лекар трябва да бъде уведомен за всички Ваши придружаващи, но и прекарани заболявания и операции – не спестявайте нищо!


След раждането ще бъдете преведена в реанимация, а на следващия ден в стаята Ви в послеродово отделение където за Вас ще се грижи опитен персонал – ще бъдете редовно наблюдавана, обезболявана, раздвижвана и ще бъдат направени превръзки на раната. Необходимо е активно проследяване на хемодинамичните показатели, кървене от гениталиите, тонуса на матката, общото Ви състояние (кръвно налягане, пулс, температура, диуреза), правене на необходимите изследвания и консултации, както и антибиотична профилактика по преценка.


Уринарният катетър се държи най-малко 12 часа след операцията, като най-добре е да се свали на следващата сутрин. След операцията ще е нужно да изпиете голямо количество течности (вода), а храненето може да започне след превеждане от реанимация.


Раздвижването след цезарово сечение е болезнено и неприятно, но е изключително важно и колкото по-рано се случи – по-бързо ще се възстановите! Ранното раздвижване е профилактика на венозните тромбози и емболии.