Раждането е изключително важен момент за всяка една жена. Животът придобива нов смисъл, раждат се нови емоции и чувства заедно с рожбата. Напоследък все повече се чуват дискусии за раждане вкъщи и у нас. Може би малко позакъсняла практика, защото тепърва се даде правото на акушерките да водят раждането, а във Великобритания се поддеха дискусии против провеждането му у дома, заради лоша статистика...
 

Има много мнения „за“ и „против“ да се роди у дома. Предлагаме ви няколко по въпроса. Очакваме и вашите коментари

 


Първа част на анкетата

 

 

 

 

Нели Маринова, старша акушерка, Родилна клиника, Университетска Акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" , София

С моя дългогодишен опит като акушерка в Родилна зала не мога да приема, че в съвременното общество жените трябва да раждат у дома. Това е в пълно противоречие с правилата за добра медицинска практика. Не е необходимо човечеството да се връща назад в развитието си.


Преди да бъдат обхванати раждащите в болничните заведения, процентът на неудачите, както за раждащите жени, така и за новородените, е бил в пъти по-голям от сегашните показатели.


За всички трябва да е ясно, че всяко едно раждане, започнало по естествен механизъм, във всеки миг може да се отклони в патологична посока. Ако това е у дома, тогава какво ще се случи? Кой ще поеме отговорността?


Решение по-скоро би било цялото общество, съвместно с правителствени и неправителствени организации, да подпомогнат реновирането на болничните заведения, за да станат по-уютни и приветливи, предлагащи по-комфортни битови условия за пациентите.

 

 

 

Ирена Милянкова, 24 г., майка на 4 деца, студентка в Нов български университет, специалност „Кино и телевизионна режисура”, модел в модна агенция ”Визаж”.


Вълшебното усещане за пърхащи пеперудки, следвано от първото ритниче, са само една малка част от прекрасните моменти, които изпълват с топлина и радост душата на всяка бъдеща майка. За съжаление е трудно да се твърди същото за процеса на раждане - мигът, в който дългоочакваната рожба се появява на бял свят.
Обикновено, в днешно време, тази магия на природата води до много стрес и притеснения, както за майката, така и за бебето. Термини като „активно раждане”, „дула” и други бавно, но устремено навлизат и в нашето общество и все по-често се употребяват от майки, информирали се широко по темата, най-вече от интернет форуми и специализирани сайтове. Майки, които приемат процеса раждане като едно от най-хубавите изживявания, свързано с приятни емоции, дават всичко от себе си, за да посрещнат своето малко човече в една спокойна и красива атмосфера.
 


Раждането вкъщи е практика в много страни. Обучен персонал, запознат с всеки един етап от процеса, следи и помага на родилката, осигурявайки, както нейната безопасност, така и на бебето като всичко това се случва в дома на щастливото семейство. Именно дулата е жената, която съпътства раждането вкъщи.
Като майка на четири деца, родени по естествен път в АГ болница, успях да съхраня най-топли чувства от тези незабравими изживявания за мен. И до днес, когато спомените избликнат в съзнанието ми, усещането за болка и стрес са изчезнали.
 


Имала съм щастието да попадна на най-спокойните и внимателни лекари, с чиято помощ родих безпроблемно децата си. Въпреки това смятам, че раждането би могло да се превърне в още по-приятно изживяване на фона на красива музика, запалени свещи,спокойна атмосфера и уют в собствения дом. Тогава бихме могли да направим съпричастни всички членове на семейството си към това толкова важно събитие в живота ни. Да подарим този миг на щастие и на таткото, който на свой ред би могъл да даде сили и кураж на бъдещата майка, дарявайки я с ласки и нежност.
 


За да се осъществи раждането у дома, задължително обаче трябва да се обърне голямо внимание на няколко условия! Освен добре обучения персонал, който осигурява всичко необходимо за безопасното естествено раждане и е подготвен да отреагира адекватно във всеки един момент, майката също трябва да е напълно информирана за процеса на раждане, да е преминала през специализиран курс, който предварително да я подготви, за да се чувства уверена в действията си.
 


Радвам се,че с времето и в нашата страна идеята за раждане вкъщи намира място в общество ни. Доверявайки се на природните си инстинкти, човек все повече се доближава до естественото и до майката природа.

 

 

 

Йоана Николова, 22 г., живее в Лондон, Великобритания, студентка в University of Greenwich. Ражда сина си във Великобритания.


Когато видях темата ""За" и "против" раждането да се провежда вкъщи" си помислих: "Дано никоя българка не предприеме този риск". Докторите в болницата се отнасят отвратително с родилката, а пък ако става въпрос за раждане вкъщи сигурно няма и да се появят. Но не мога да критикувам докторите в България, защото нямам опит с тях.

 

Във Великобритания, когато отидох на първия си преглед като бременна ми посочиха три възможности: раждане при домашни условия, раждане в басейн и раждане в болница. Тук възможността да раждаш вкъщи се практикува от много време. Родилката може да избере също да ражда вкъщи в басейн. При раждането в басейн акушерките практикуват "Hands Off", както и Росица Божкова спомена. А когато израждат родилка вкъщи, й асистират, както при болнично раждане. Единствената разлика е че раждането при домашни условия се провежда само от акушерки. Евентуално, ако настъпи някакво усложнение трябва да се чака специализиран екип, а това чакане може да е фатално.

 

А от психологична гледна точка наистина е много по-добре да раждаш вкъщи, на собствена територия, защото това ти носи спокойствие. А да си спокойна по време на раждане е изключително важно, за да може този процес да протече нормално. Но пак ще вметна нещичко от Великобритания - тук настаняват всяка родилка в отделна стая, която е оборудвана с всичко необходимо, като се започне от разни топки, на които можеш да седиш, болкоуспокояващи, та дори и басейн, ако решиш, че искаш да раждаш в басейн. В тази стая родилката може да пищи на воля, да се търкаля по топките, да вика, а в същото време да не притеснява никой.

 

Родилката може да използва колкото време й е нужно, за да стигне до пълно разкритие (говоря за съвсем нормално раждане) без да й дават разни вредни вещества за ускоряване на този иначе нормален природен процес. Между другото, пак тук във Великобритания, за да родиш секцио трябва да имаш наистина сериозен проблем. А за България знам, че почти всяка втора родилка ражда секцио... Някой обръща ли внимание на факта, че секциото стресира бебето?!

 

Представете си, както си спите през нощта, на тъмничко и топличко, изведнъж някои да ви запали лампата, да ви открие и да ви отнесе в съвсем непознат свят. Гадно, нали? Това се случва с тези малки същества при цезарово сечение. Докато при нормално раждане бебето само тръгва по своя път към непознатото.

 

Друг много важен процес, който докторите и акушерките във Великобритания не спират да практикуват е свързан със заздравяването на връзката майка-дете. Те смятат, че бебето трябва да почувства сигурност като се роди и затова го слагат на майката веднага. Същото направиха и при мен. Когато се роди нашето бебе, без да го избършат, дори с още неотрязана пъпна връв, буквално го хвърлиха на мен. Не знам дали е било успокояващо за него, но за мен беше удивително и незабравимо чувство. Почувствах се много сигурна, а и щастлива, че съм дала началото на нов живот. Те наистина заздравиха нашата връзка. Знам, че в България го взимат от майката, а тук в Великобритания го оставят в обятията й.
 

Честно казано не бих родила вкъщи, защото се чувствах много спокойна и на сигурно място в болницата.

 

Трета част на материала