Гестационният диабет се среща само при бременните жени. Развива се тогава, когато майчиният организъм не успява да синтезира достатъчно инсулин за себе си и нуждите на плода. Когато инсулинът не стига, кръвната захар остава в кръвообращението, нивата й се покачват. Проблемът при бъдещите майки е двоен – започва да липсва „гориво“ за нуждите на бременната и бебето й.


Между 2-4% от бременните жени развиват гестационен диабет. Рискът е по-голям при жени на възраст над 30 години, наднормено тегло, фамилна обремененост с диабет, предишна бременност с гестационен диабет или раждане на бебе с тегло над 4 кг.


Признаци са: изпитване на постоянен глад, жажда и липса на сили.


Диабетът при бременната е с временен характер, той продължава до раждането. Причината за възникването му е, че хормоните на бременността разстройват производството на инсулин, а благодарение на него захар в кръвта се усвоява от клетките.


Неслучайно една от задължителните грижи при проследяването на бременността е измерването на кръвната захар. От съществено значение за превенция и контрола на гестационния диабет е да се поддържа здравословен хранителен режим.

 

NEWS_MORE_BOX10-20% трябва да бъде делът на белтъчините в хранителния режим, мазнините да са не повече от 30%, останалите 50-60% се набавят от въглехидрати – ориз, плодове, зеленчуци, макаронени изделия, бобени култури, зърнени продукти. Похапването на десерти трябва да се ограничи.


При гестационен диабет се налага поне веднъж седмично да се измерва кръвната захар. Ако след 2 седмици от началото на хранителния режим нивото на кръвна захар не се нормализира, се налага въвеждане на медикаментозна терапия и стриктен мониторинг на бременността.


През последното тримесечие на бременността специалистът ще следи строго състоянието на бъдещата майка и бебето, и темпа на нарастване при него, посредством ехография и мониториране на сърдечната честота. При предполагаемо тегло на плода над 4 кг се препоръчва пристъпване към планирано цезарово сечение, дори преди термин.


Когато кръвната захар и състоянието е овладяно, и теглото на бебето расте със здравословни темпове, при липса на други медицински показания, се изчаква спонтанното начало на естествения родилен процес.