Преждевременното раждане и ниското тегло на плода са често свързани със сериозни здравни усложнения, които нерядко представляват заплаха за живота на новороденото. За съжаление, през последните 15 години се наблюдава и зачестяване на това явление.

 

Отдавна се знае, че консумация на алкохол, наркотици, тютюнопушенето, както и общомедицински фактори могат да доведат до недоносване на плода. Към най-честите общомедицински фоктори спадат възрастта на майката, заболявания като анемия, маточна анатомия, диабет или сърдечносъдови заболявания, а също и зачестяващите многоплодни бременности. В много от случаите, обаче, действителните причини за преждевременно раждане остават неизвестни дори и за опитните специалисти. Серия от задълбочени изследвания, проведени от екипи акушер-гинеколози, епидемиолози и пародонтолози, разкриха още един сериозен рисков фактор за по-ранно раждане – възпалението на венците на бъдещата майка.
Заболяванията на венците и зъбодържащият апарат – пародонт са широко разпространени и за съжаление често водят до разклащане и загуба на зъби.

 


Хроничното възпаление на венците – гингивит, се причинява от нарушено равновесие между защитните сили на тялото и болестотворното действие на микроорганизми, обичайно обитаващи  устната кухина. Тези микроби са организирани в така наречената бактериална плака, която се разполага като равномерен филм по всички зъбни и зъбно-протезни повърхности. Когато възпалението се утежни и задълбочи, може да обхване и подлежащите тъкани. В повечето случаи това  води до резорбиране на костта, поддържаща зъбите – развива се хроничен пародонтит известен още като пародонтоза.
 

 

Хормоналните промени, настъпващи по време на бременността не отминават и венците. Здравите венци не демонстрират видими разлики, но възпалените започват да кървят по-лесно, и в по-тежки случаи – се подуват и разрастват.

 


Механизмът, по който хроничното възпаление предизвиква преждеверменно раждане е все още неясен. Възможно е увеличеното количеството на инфламаторни продукти да отключват каскадна реакция, водеща до раждане. В няколко случая в плацентата са открити и бактерии, които са свързани изключително с развитието на пародонтално заболяване, вероятно транспортирани чрез майчината кръв. Независимо от това, епидемиологичните проучвания показват, че рискът за преждевременно раждане при бременните, които имат умерена пародонтоза, е над четири пъти по-висок, сравнен с жените със здрави венци. Нещо повече, установено е, че вероятността се увеличава при бъдещите майки, при които възпалението се влошава по време на бременността.

 


Профилактиката на пародонтозата в мнозинството от случаите, е изключително проста – старателното четкане два пъти на ден, почистването с конци между зъбите всяка вечер и посещение за почистване на зъбен камък – веднъж на 6 месеца, намаляват броя на бактериите и разрушават натрупаната зъбна плаката.

 

Веднъж започнала болестта, е важно да бъде диагностицирана в ранна фаза, защото костта, веднъж резорбирана, не може да бъде възстановена. Подходящо лечение включва на първо място подвенечно почистване на кореновата повърхност - “кюретаж”, употребата на антимикробни препарати, хирургична елиминация на пародонтални джобове и т.н. Решаващо значение има поддръжката от страна на пациента с трите прости стъпки описани по-горе. Тютюнопушенето има негативен ефект както върху възможността на организма да се бори с инфекцията, така и върху ефекта от лечението.

 


В момента текат клинични проучвания, които целят да покажат ефективността на пародонтално лечение в ранната бременност за намаляне на риска от недоносване на плода. Независимо от резултатите, важно е да се отбележи, че терапията проведена в началото на втория триместър няма никаква вреда за плода. Така или иначе, най-удачно е, профилактичен преглед и евентуално лечение да бъдат предприети преди плануваното зачатие.За да намалите риска от усложнена и недоносена бременност следвайте следните прости правила:

  •  Приемайте поне 400 микрограма фолиева киселина преди и в ранните месеци след зачатието.
  •  Спрете да пушите или намалете до минимум цигарите още преди да забременеете, а след това напълно откажете цигарите.
  •  Не приемайте наркотици , лекарствени или билкови препарати, които не са предписани от лекар, знаещ за бременността.
  • Веднъж заченали, обърнете се към лекар, който да проследи вашата бременност, придържайте се към балансиран и разнообразен хранителен режим.
  • Попитайте вашият лекар за признаците на преждевременно раждане и как да постъпите ако забележите такива.
  • Четкайте старателно и ползвайте разтвори и конци за почистване между зъбите.