Кога се формира връзката между родителите и тяхното бебе? Може ли да възпитаваме нашето дете още преди появата му на бял свят? Какво чува, усеща, разпознава бебето много преди да проплаче за първи път?


Отговорите на всички тези въпроси дадоха водещи специалисти по време на четвъртото онлайн издание на Форум бременност и детско здраве, което се проведе в събота – 11 юли. Събитието по традиция се излъчи на сайта на Puls.bg.


Как расте бебето и какво се случва в онзи тайнствен период от ембрионалното развитие, разказа ембриологът д-р Мариела Даскалова. „Процесите в ембрионалното развитие са сложни – много неща и етапи трябва да се проследят внимателно. От една страна трябва да знаем кое е норма? В кой етап от ембрионалното развитие, какви органи се развиват, какво се случва, какво можем да видим и как да го интерпретираме пред родителите и какво могат да очакват те“, сподели преподавателят от МУ-Пловдив.Това е онзи етап, в който родителите виждат на екрана за първи път своето бебе и животът им се променя. „Техниката става все по-добра, можем да видим все повече детайли и да запознаем родителите с този невероятен свят. А това е много важно, за да бъдат родителите спокойни“, допълни ембриологът. По думите на д-р Даскалова по време на феталните морфологии родителите създават трайна връзка с бебето и това е особено важно за бащите. „Защото майката усеща бебето, но таткото няма как да разбере тези усещания и когато го види на екрана е страхотно преживяване“, допълни тя.


Още в 5-та гестационна седмица бъдещите родители могат да чуят как бие сърцето на тяхното бебе, а след това заедно със специалистта, на който са се доверили, да проследят цялостното развитие на детето. „В определена последователност се развиват и всички останали органи на бебето. Условно органогенезата приключва някъде към 20 гестационна седмица, но и след това протичат много процеси. А те са изключително интересни – в хода на ембрионалното развитие има органи, които се развиват на едно място, а по-късно се преместват на друго – както бъбреците, които се развиват в малкия таз или тестисите при момчетата“.


Но грижата за бебето трябва да започне много преди ембрионалния етап, защото когато жената разбере, че е бременна една голяма част от процесите вече са се случили. Например невралната тръба е затворена, обясни д-р Даскалова. „Ето защо е нужно, още преди да забременее, жената да приема фолиева киселина - като профилактита на дефектите на невралната тръба“.


За грижата за бебето още преди появата му на бял свят, говори и доц. Диана Димитрова, доктор по психология, МУ-Варна. Със зрителите тя сподели, че бебето започва да „подслушва“ мама и татко още в 5-6 лунарен месец. То чува звуците от обкръжаващата го среда и ако татко му му говори често по време на бременността, то бебето ще разпознава неговия глас до два часа след раждането.


„Някои сетива се развиват още по-рано. Още в 14 гестационна седмица се оформя органът, с който ние по-късно ще тестваме храната – вкуса и обонянието. Тактилната способност се ражда още по-рано. Ако бебе в 10-12 гестационна седмица по някакъв начин бъде докоснато, то рефлективно се свива“, сподели любопитни факти тя в темата „Възпитание преди раждането – възможно ли е?“.


По думите на доц. Димитрова бременността е невероятен период, в която всичко в поведението ни има значение. Доказано е например, че повишаването на нивата на катехоламините в кръвта на майката води до ускоряване на сърдечния ритъм. И всяка една стресова ситуация повлиява пулса на майката, но и пулса на бебето. „Те са свързани системи. Но въпросът е доколко стресът може да повлияе върху вътреутробното развитие на бебето, защото бебетата са изключително устойчиви на стрес? Истината е, че само много силният и хроничен стрес през цялата бременност може да има негативно отражение върху детето“, категорична бе тя.


По време на четвъртото издание на онлайн форума д-р Георги Амалиев , акушер-гинеколог от УСБАЛАГ "Селена" сподели фактите и митовете, с които обичайно е обвито всяко раждане. И препоръча на бъдещите майки да бъдат балансирани в позициите си, а това най-лесно се постига като поддържат здрава връзка със своя акушер-гинеколог. „Защото само така ще са наясно какво се случва, какво предстои и ще могат да направят информиран избор“, допълни той.


Именно за информираните решения през бременността и за раждането, говори адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Тя даде на бъдещите майки няколко практични съвета, обяснявайки, че още когато потърсим медицинска помощ и обясним нашето състояние, ние вече се съгласяваме лекарите да ни помогнат. 


„Колкото по-рано се свържете с акушерката и лекаря, които ще Ви помагат по време на раждането, толкова по-лесно ще вземете важните решения, когато дойде този момент. Бременността трае 9 месеца – предостатъчно време, в което жената може да се информира добре и да създаде отношения на доверие между нея и екипа.

 

Ако пък не желае да ѝ бъдат извършени определени процедури е редно предварително да се обсъди това с лекаря, който ще води раждането. Така ще се установи доколко тези манипулации са рискови, вредни и ще се изговорият причините, поради които жената е против тях. Както и темата какво се случва при спешна ситуация? Защото много майки са против цезаровото сечение, но в определени ситуации това е животоспасяваща процедура и за майката, и за бебето“, категорична бе адвокат Шаркова. Не на последно място, разбира се, е важно бременната жена да се запознае и с всички документи предварително. 

 

Как родителите да се погрижат за оралното здраве на децата си коментира специалистът по детска дентална медицина от MEDICAL DENT д-р Павлина Чурлинов. Тя беше категорична, че личният пример на родителите е ключов, за да може детето да се научи само да се грижи за зъбите си. Д-р Чурлинов препоръча първото посещение да се извърши около първия рожден ден на детето и допълни, че зъболекарят също има водеща роля в това да го предразположи. В разговора тя посочи как е най-правилно да се постъпи в случай на избит зъб при детето, като подчерта че от съществено значение е времето на пристигане в денталния кабинет и правилното съхранение на зъба.

 

Отговорността на родителите е ключова и в превенцията на децата по отношение на опасните стомашно-чревни вируси през летния период. Като най-рисковата група са бебетата под 2-годишна възраст, подчерта д-р Теа Александрова от педиатричното отделение на УМБАЛСМ „Пирогов“. „Децата под 2-годишна възраст, които често поставят ръцете си и всякакви предмети в устата заради никненето на зъбките са особено рискови. Дори препоръката на Световната педиатрична асоциация гласи, че децата под 2-годишна възраст не бива да се водят на плаж. Една от причините е увеличеният риск от чревни инфекции, както и по-тежкото им протичане при тях“. Основният е, че при децата под 2 години компесаторните механизми за терморегулация са много незрели и рискът от претопляне и топлинен удар е висок. 


Д-р Александрова препоръча при стомашно-чревна инфекция при детето родителите да следят за признаци на дехидратация. „Честотата на уринирането е водещ ориентир. Нормално е детето да уринира на всеки 2-3 часа, което за деня е около 4-5 пъти. Сухата кожа и напуканите устни също са тревожен сигнал, който да ни насочи към специалист. А ако детето е сънливо, отпуснато, плаче без сълзи – всичко това е признак за тежка дехидратация и означава, че е необходимо болнично лечение“, предупреди тя.


В края на „Форум бременност и детско здраве“ звездното семейство на Дичо и Карина разказа за емоцията и отговорността да станат родители за втори път. Пред зрителите Карина бе категорична, че противно на най-разпространените митове втората бременност не е по-лека. „Всяка бременност е различна, може би си по-подготвен, но и това може да бъде измамно усещане. Защото вече знаеш пътя, през който ще минеш, но можеш и да подцениш някое усещане или състояние“, допълни тя и призова бъдещите майки да изградят връзка със своя лекар и да питат за всичко, което ги вълнува и притеснява.

 

И за онлайн поредицата на Форума на Puls.bg през май - юли т.г. е подготвен традиционния вече Наръчник за бременност и детско здраве. Него може да изтеглите и разгледате от тук. Освен полезни текстове за бременност, раждане и детско здраве в него може да прочетете повече за Йоанна Драгнева и Дичо и Карина.


Онлайн изданията на Форум бременност и детско здраве се реализират с генералното партньорство на тъканна банка „Селена Целс“ и с подкрепата на Select Asset Management, MEDICAL DENT, Water Wipes, Colief и къмпинг „Градина“.

 

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg; „Новите родители“, „Дневникът на мама и татко“, Bebok.eu, Mama mia, „Жената днес“.