1. Мога ли да правя секс по време на бременността?

В първото тримесечие много жени са с намален интерес към секса, което е нормално, предвид постоянното чувство за умора, гадене, повръщане. Все пак, някои го намират за по-добър отпреди. Това може да се дължи на хормоналните промени, защото никога не са се чувствали толкова близки с партньора си или защото не им се налага да мислят за противозачатъчните. 


Някои мъже намират бременните си съпруги за по-сексапилни от всякога. За други обаче бременността е нещо крайно непривлекателно. Ако чувствате, че бъдещият баща не е особено очарован от бременността ви, опитайте се да поговорите с него за това. Дори мъже, които отначало не са били особено очаровани от бременността на съпругите си, след това са изпитвали голямо вълнение от перпсективата да станат бащи. Всяка двойка открива, че по време на бременност сексуалният живот се променя – сексът става по-добър, малко по-неудобен или напълно изчезва. При някои сексуалното желание се засилва, при други липсва. Причините за това са много:

 

  • Загриженост за бебето

Бъдещите родители се тревожат, че сексът може да навреди на бебето или да предизвика аборт. Плодът е добре защитен от околоплодния мехур. При нормалните, нерискови бременностти сексът е напълно безопасен.

  • Болки и кървене

Сексуалната възбуда или оргазмът могат да доведат до спазъм на матката. Това е напълно нормално и би трябвало да отмине малко след сношението. От време на време през първото тримесечие жената може да има слабо кървене след полов акт. Ако се случи подобно нещо, въздържайте се от по-нататъшни полови контакти, докато не обсъдите с вашия лекар дали не се налагат някои ограничения в сексуалния ви живот и не се установи, че бременността се развива нормално. Ако кървенето е силно и придружено със силни болки или продължава повече от няколко часа, веднага отидете на лекар!


Поначало е безопасно да правите секс през бременността, стига да не са ви изтекли водите и да не са започнали родилни болки или да не се касае за рискова бременност. Все пак, задължително използвайте презервативи, за да избегнете рискът от инфекции.

 

2. Мога ли да пътувам, докато съм бременна?

Пътуването се е превърнало в съществена част от съвременния живот, независимо дали е по работа, на гости у роднини или посещаване на нови места през почивните дни. Най-подходящо време за пътуване през бременността е второто тримесечие, когато бъдещите майки се чувстват добре и е по-малко вероятно да се появят усложнения. През първото тримесечие повечето жени се чувстват твърде уморени, за да стигнат далеч, особено ако имат често гадене. Пътуванията не са за препоръчване и през третото тримесечие. Ако все пак го обмисляте, задължително обсъдете плановете си със своя лекар. През този период от бременността много жени се чувстват изморени, а и ще са нужни медицински грижи, ако станат усложнения или родилните болки започнат далече от дома.


Автобусите, влаковете, самолетите и автомобилите като цяло са безопасни. В някои отношения пътуването с кола е най-удачният вариант за бременните. Ще имате достатъчно място за личните си вещи и можете да спирате, когато си поискате. Пътуванита на къси разстояния като общо не са опасни, освен в случаите, когато терминът ви наближава. Например при пътувания от един-два часа няма конкретни поводи за притеснение. По-дългите пътувания не крият голяма опасност при нормална бременност и когато терминът е още далече. Просто се погрижете да обсъдите плановете си със своя лекар. С пътуванията до други страни е малко по-сложно. За всеки случай си носете копие от медицинските документи за бременността ви. Все пак, пътуването до развиваща се страна или отдалечен регион е нещо доста рисковано за бременна жена, по принцип, не само сега.

 

  • Преди да тръгнете на път се погрижете да се запознаете с резултатите от всички изследвания или ехографски прегледи, които са ви правени. Достатъчно е да знаете, че кръвното налягане, урината и ултразвукът са били нормални.
  • По време на пътуването си слагайте предпазен колан. Безброй изследвания за показали, че майката и плодът се намират в най-голяма безопасност, ако майката си е сложила колана.
  • Спирайте често да си почивате. Не допускайте да седите дълго в една и съща поза, понеже неподвижното седене може да причини схващане и дискомфорт, както и повишен риск от венозна тромбоза. Разхождайте се десетина минути на всеки два-три часа и това ще поддържа кръвообрашението ви.  Не седете с кръстосани крака и се опитвайте възможно най-често да сменяте позата.


Следва продължение