Вкусът на храната, която бъдещите майки консумират се запомня от плода, сочи проучване на екип специалисти от университета в Колорадо.


Изборът на храна по време на бременността в последствие оказва влияние върху вкусовите предпочитания на децата. Важно е да се внимава какво се консумира от бъдещите майки и да не се злоупотребява с алкохол, обяснява ръководителят на проучването д-р Джозегин Тодранк.


Още при вътреутробното си развитие децата привикват към определени вкусове и вещества. Това привикване е природно заложено с цел да спомогне ориентацията на детето за полезната, безопасна и здравословна храна, която майка му е приемала, докато го износва. Ето защо много вероятно е, обяснява д-р Тодранк, детето на майка, страдаща от алкохолизъм, да е склонно да предпочита по-късно в живота си спиртните напитки.

 

Вкусовете на храните се предават чрез околоплодните води, по този начин още в утробата се оформя и развива вкусовото усещане на бебето, твърди д-р Диего Рестрепо.


 

Експертите смятат, че проучването ще има принос във формиране на общественото здраве и хранителните предпочитания.