Проучване на лекари от Бостънския университет показва, че редовната консумация на  плодове и зеленчуци защитава женския организъм от респираторни заболявания, астма и пневмонии по време на бременност.

 


Децата на жени, които всеки ден са изяждали поне седем порции плодове и зеленчуци докато са били бременни,  също са с намален риск от  развитие на инфекции на горните дихателни пътища.
 


 

Медиците са изследвали здравето на над хиляда бременни жени и са установили, че включването в диетата на голямо количество плодове и зеленчуци с 26% съкращава риска от дихателни проблеми.
 


Специалистите констатират, че колкото по-високо е  съдържанието на витамини в менюто, толкова по-нисък е  риска от дихателни болести. Оптималният брой плодове и зеленчуци за бременни е седем порции, отбелязват изследователите.


Средиземноморският тип хранене, богат на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, бобови растения и ядки, маслини и риба, може да бъде от полза в борбата с астмата и алергиите. Намаляването на яйцата, млечните продукти и особено червеното месо са от изключително значение.
 


На остров Крит са наблюдавани 460 майки - от бременността, до навършването на 6 години на децата им. Резултатите сочат намаление на склонността към алергии сред потомците на бременни, хранели се по-здравословно. Например, консумацията на зеленчуци поне 8 пъти седмично или на риба поне трикратно, води до понижение на честотата на алергични заболявания на горните дихателни пътища.
 


Това влияние се отдава на наличието на достатъчно антиоксиданти и омега-3-мастни киселини в продуктите, използвани в средиземноморските райони.