Наличието на високо кръвно налягане през бременността е показател за риск от сърдечен удар при жената в по-късна възраст, сочат резултати от ново изследване.

Рискът е още по-сериозен в случаите на преждевременно раждане на детето. По думите на ръководителя на изследването, Баха Сибаи професор по акушерство и гинекология от Университета на Синсинати, този риск отдавна е известен на специалистите, но все още в медицинските среди не се знае как би могло да се помогне на тези жени.

В статията на сп. Stroke се споменава, че една на 300 американки на възраст между 20 и 39 години получава инфаркт, според данни на Американската сърдечна асоциация

Изследователите установяват, че вероятността жените на възраст между 15 и 40 години да преживеят инфаркт е едно на 150 в рамките на 6 години, при положение, че са имали високо кръвно през бременността. Вероятността скача на 1 на 110 в случаите на високо кръвно налягате през бременността и преждевременно раждане и е 1 на 225 в случаите само на преждевременно раждане.

Изследователите разглеждат две състояния през бременността, при които се наблюдава високо кръвно налягане. Гестационна хипертензия е състояние, което се развива  след 20 седмица на бременността. Тогава кръвното налягане е по-високо от 140/90. Другото състояние е прееклампсия, което развиват 20% от бременните жени с хипертензия. Прееклампсията е животозастрашаваща. Отчита се високо кръвно налягане през втората половина на бременността и наличие на повишено количество белтъци в урината.

Според проф. Сибаи жените с високо кръвно през бременността следва да се наблюдават профилактично по-сериозно от лекарите след раждането. Експертът препоръчва да се обръща повече внимание на здравословното състояние и начина на живот с цел да се ограничи опасността от удар. При навлизане в менопауза, задължително трябва да се обърне внимание на здравето на сърцето, тъй като тогава рискът от инфаркт при жената скача значително, подчертава професорът.