До половината от бременните жени изпитват необичайно разширение или разширяване на повърхностните вени на долните крайници по време на бременността.

 

Повърхностните вени са разположени близо до повърхността на кожата. Повърхностните вени на долните крайници имат еднопосочни клапи, които помагат на кръвта да се движи нагоре по крака срещу гравитацията, за да насочи венозната кръв обратно към сърцето. 


 

При бременни, възникват редица физиологични фактори, включително увеличаване размера на матката, който упражнява сила надолу върху притока на венозна кръв, което води до разширяване на тези вени и ги прави видими. В допълнение към външния си вид, който може да бъде тревожен, разширените вени могат да бъдат силно болезнени и да са придружени от зачервяване и подуване. 

 

Разширените вени не са непременно свързани с бременността, но тя от своя страна може да сигнализира за появата им или да ги влоши. Причината: по време на бременност обемът на кръвта в тялото се увеличава с до 20 процента, а броят на вените остава същият, което означава повече работа за съдовата система на тялото.

 

Като се добавят и фактори като скокове в нивата на прогестерона и в хормоните, които отпускат връзките в таза и гладките мускулни клетки в стените на вените, възходящият път на кръвта да става по-труден по време на бременност. 

 

Всички тези фактори създават един порочен цикъл: вените се разширяват, причинявайки обратно налягане срещу клапите, което от своя страна води до още по-засиленото им разширяване, което прави клапата по-малко ефективна.

 

Какво може да намали риска от поява на разширени вени по време на бременност?

Много специалисти насърчават консервативната терапия като повдигане на краката в края на всеки ден и ограничаване на времето, което бременните прекарват в изправено положение или ходене.

 

Компресивните чорапи са друго популярно и ефективно лечение, което представлява минимален риск от странични ефекти. Компресионните чорапи насърчават възходящото налягане, което помага на венозната кръв успешно да се движи нагоре от долните крайници към сърцето. Компресивните чорапи се предлагат в различни размери и нива на сила на притискане.

 

Компресионните чорапи се класифицират по стойност на налягането, измерена в милиметри живак. За бременни се препоръчва носенето на чорапи със сила 20-30 mmHg, което е чорап с умерено до високо налягане. 

 

Разширените вени почти винаги избледняват след раждането, а понякога изчезват напълно. Обикновено този процес отнема около дванадесет седмици след раждането.

 

Въпреки че разширените вени може да изглеждат като козметичен проблем, това не означава, че появата им не трябва да се обсъди със специалист, особено ако причиняват болка или дискомфорт. В много редки случаи венозната недостатъчност или неспособността на вените да върнат адекватно кръвта към сърцето може да доведе до разрушаване на кожата. При други необичайни сценарии разширените вени се възпаляват остро, причинявайки силна болка и потенциално образуване на кръвни съсиреци.

 

Референции:

Heart-and-vascular/2018/june/varicose-veins-during-pregnancy