Някои ваксини, като инактивираната ваксина срещу сезонен грип и ваксината срещу коклюш, се препоръчват по време на бременност, за да защитят здравето на плода и това на майката.

 

Но това не важи за всички ваксини. Например ваксината срещу жълта треска крие потенциален риск и трябва да бъде обсъдено с лекаря, който наблюдава бременността преди евентуалното ѝ приложение.


 

Кои са ваксините, които обикновено не се препоръчват по време на бременност?

Ако ваксината използва жива версия на вируса, обикновено лекарите съветват да бъде поставена след раждането. Това е така, защото съществува потенциален риск живите ваксини да доведат до заразяване на бебето. Но няма доказателства, че някоя жива ваксина причинява вродени дефекти при плода.

 

В някои случаи обаче може да се наложи приложение на жива ваксина, ако рискът от инфекция е по-голям от риска при ваксинация. Ситуацията трябва да се прецени много добре от лекуващия лекар и лекарят, който наблюдава бременността.

 

Живите ваксини включват:

  • BCG или ваксината срещу туберкулоза;
  • Ваксина срещу морбили, паротит и рубеола;
  • Ваксина срещу полиомиелит;
  • Ваксина срещу тиф;
  • Ваксина срещу жълта треска

 

Кои от друга страна са ваксините, които може да бъдат приложени по време на бременност?

  • Грип

По време на бременност имунната система (естествената защита на организма) е отслабена, за да предпази бременността. Това може да означава, че организмът е по-малко способен да се бори с инфекциите.

 

Освен това бременните жени са по-склонни към усложнения от грипни вируси, отколкото жените, които не очакват дете, и е по-вероятно да бъдат хоспитализирани. Поставянето на противогрипна ваксина означава, че вероятността да се разболеете от грип намалява.

 

Магарешката кашлица е много сериозна инфекция на респираторния тракт. Болестта се предава по въздушно-капков път, засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца.

 

Когато ваксината се постави по време на бременност, тялото на майката произвежда антитела за защита срещу инфекцията. Тези антитела преминават към плода, като му осигуряват известна защита до поставяне на неговата ваксина на 8-седмична възраст.

 

  1. Когато се ваксинирате не осигурявате защита само на себе си, но и ранна защита на вашето дете. Антителата, които тялото ви произвежда преминават към детския организъм и му осигуряват защита през първите няколко месеца от живота, преди бебето да може да се ваксинира. Но този имунитет намалява с времето.
  2. Противогрипната ваксина може да се прилага през всеки триместър от бременността. Грипът предизвиква повече усложнения при бременност, тъй като самата тя променя имунните, сърдечните и белодробните функции на организма.
  3. Всеки, който е около бебето също трябва да се ваксинира. Новородените все още нямат напълно развита имунна система, което ги прави особено уязвими към инфекции. По-големите деца и възрастните могат да заразят новороденото с грип или коклюш, дори ако самите те не се чувстват зле.