В проучване, проведено от най-голямата обучаваща клиника на медицинския колеж към университета Харвард и други клиники, става ясно, че употребата на иРНК ваксини, като тази на Pfizer и Moderna са много ефективни при образуването на антитела срещу вируса при бременни и кърмещи жени.

 

Според проучването, освен защита за майката, произведените антитела преминават плацентата и се откриват в кърмата, което осигурява защита и на новородените.


 

В проучването са разгледани 131 жени, 84 от които бременни, 31 кърмачки и 16 от нито една от двете групи. Всички жени са получили поне една доза от един от двата вида иРНК ваксини.

 

Не се наблюдават значителни разлики в титъра на антителата (техните нива в кръвта) между отделните групи, след имунизация. За странични ефекти е трудно да се говори, тъй като са изключително редки и незначителни.

 

Значението на проучването е огромно, тъй като бременността увеличава риска от развитие на тежка инфекция от SARS-CoV-2, нуждаеща се от болнично лечение, интензивни грижи и дори изкуствена вентилация. Това от своя страна крие рискове и за плода, и за майката.

 

Екипът прави сравнение и между имунитета, изграден след прекарване на инфекцията и този, създаден по пасивен начин, чрез ваксинация. След поставяне на ваксина, нивата на антителата са по-високи.

 

Антитела от майките са налични в абсолютно всички проби взети от кърма или кръв от умбиликалните (пъпните) съдове, което показва, че имунитетът се предава и на плода.

 

Проучването сочи и за някои разлики между ваксината на Pfizer и тази на Moderna – имунният отговор, създаден от ваксината на Moderna води до синтеза на значително повече антитела по лигавиците (IgA), от този на другата ваксина. Това е важно, тъй като вирусът се разпространява основно чрез лигавиците – в устата, в носа или в очите.

 

Друг важен аспект на това откритие е, че този вид антитела (IgA) се съдържат в кърмата на майката, което е важно за вродения имунитет на новороденото.

 

Проучването е публикувано в American Journal of Obstetrics and Gynecology.

 

Източници:

COVID-19 vaccine response in pregnant and lactating women: a cohort study (ajog.org - https://www.ajog.org/article/S0002-9378(21)00187-3/pdf