Бебетата се появяват на този свят по два начина: чрез вагинално раждане или чрез цезарово сечение. Крайната цел на двата метода е да се гарантира здравето на майката и на плода.

 

Някои медицински състояния налагат раждане чрез цезарово сечение. Такива могат да бъдат прееклампсия и еклампсия, многоплодна бременност, тесен таз при родилката, твърде голям плод или инфекциозни заболявания, които могат да бъдат предадени от майката на плода по време на вагинално раждане. 


 

Въпреки, че секциото обикновено се счита за безопасно и в някои случаи животоспасяващо, процедурата включва голяма хирургична интервенция и носи своите рискове.

 

Тъй като използването на цезарово сечение при първо раждане впоследствие често води до повторно секцио при следващи бременности, вагиналното раждане е предпочитан метод при първескини.

 

Вагиналното раждане при жени, които преди това са имали цезарово сечение, независимо дали е по избор или поради медицински показания, може да бъде противопоказано в зависимост от местоположението на разреза и риска от руптура на матката. Този тип раждане е известен като вагинално раждане след цезарово сечение. 

 

Независимо от начина, по който раждат, жените трябва да бъдат възможно най-информирани относно възможностите си за раждане и да направят възможно най-добрия избор.

 

Какви са предимствата и недостатъците на вагиналното раждане?

Вагиналното раждане обикновено изисква по-кратък болничен престой и време за възстановяване в сравнение с цезаровото сечение. Типичната продължителност на болничния престой след вагинално раждане (ако няма налични усложения, настъпили в хода на раждането) е 3 дни.

 

При вагиналното раждане обикновено се избягват рисковете, свързани с тежката оперативна интервенция, като тежко кървене, белези, инфекции, реакции на анестезия и по-дълготрайна болка. 

 

След вагинално раждане майката може да започне да кърми по-рано. Бебе, което е родено вагинално, ще може да има по-ранен контакт с майка си, която може да започне да го кърми по-рано, отколкото би могла, ако раждането е извършено чрез цезарово сечение.

 

По време на вагинално раждане мускулите, участващи в процеса, са по-склонни да „изстискат” течността в белите дробове на новороденото, което е от полза, тъй като намалява риска от проблеми с дишането при раждането.

 

Преминаването през родилния канал - раждането, е дълъг процес, който може да бъде физически изтощителен. 

 

Средно жените, които раждат за пръв път, прекарват между четири и осем часа в активно раждане, когато шийката на матката им е напълно разширена.

 

По време на вагинално раждане съществува риск кожата и тъканите около влагалището да се разтегнат и разкъсат, докато плодът се движи през родилния канал. Силното разтягане и разкъсване може да изисква шевове. Това също може да причини слабост или нараняване на тазовите мускули, които контролират функциите на пикочния мехур и червата.

 

Проучване от 2018 год. установява, че жените, които са раждали вагинално, имат по-висок риск от уринарна инконтиненция и пролапс на тазовите органи, в сравнение с жени, родили чрез цезарово сечение.

 

Вагиналното раждане може да причини продължителна болка в перинеума - областта между вагината и ануса.

 

По време на родилния процес, особено ако плодът е с по-големи размери, съществува риск от нараняването му, което може да доведе до натъртване на скалпа или фрактура на ключицата.

 

Очаквайте продължение