Някои медицински състояния налагат раждане чрез цезарово сечение. Такива могат да бъдат прееклампсия и еклампсия, многоплодна бременност, тесен таз при родилката, твърде голям плод или инфекциозни заболявания, които могат да бъдат предадени от майката на плода по време на вагинално раждане.  (Към първа част на материала - Вагинално раждане или цезарово сечение: Плюсове и минуси | Puls.bg)

 

Въпреки, че секциото обикновено се счита за безопасно и в някои случаи животоспасяващо, процедурата включва голяма хирургична интервенция и носи своите рискове.


 

Тъй като използването на цезарово сечение при първо раждане впоследствие често води до повторно секцио при следващи бременности, вагиналното раждане е предпочитан метод при първораждащи.

 

Вагиналното раждане при жени, които преди това са имали цезарово сечение, може да бъде противопоказано в зависимост от местоположението на разреза и риска от руптура на матката. Този тип раждане е известен като вагинално раждане след цезарово сечение. 

 

Независимо от начина, по който раждат, жените трябва да бъдат възможно най-информирани относно възможностите си за раждане и да направят най-добрия избор.

 

Цезаровото сечение обикновено изисква по-дълъг болничен престой - пет дни, в сравнение с трите дни при вагинално раждане. Периодът на възстановяване също е по-дълъг и може да има повече болка и дискомфорт в корема, тъй като кожата и нервите около хирургичния белег се нуждаят от време, за да заздравеят, често най-малко два месеца.

 

През този период жената трябва да бъде много внимателна и да не се натоварва с физическа работа, което за една родилка е трудно.

 

Цезарово сечение увеличава риска от заболявания след раждането, като болка или инфекция на мястото на разреза.

 

Секциото включва повишен риск от кръвозагуба, тъй като червата или пикочния мехур могат да бъдат наранени по време на операцията или може да се образува кръвен съсирек.

 

Жените, които са претърпели цезарово сечение, са по-малко склонни да започнат ранно кърмене в сравнение с жени, които са родили пер виас натуралис.

 

След раждане чрез цезарово сечение съществува по-голям риск от бъдещи усложнения при бременност, като аномалии на плацентата и руптура на матката, когато матката се разкъсва по линията на белега от предишно цезарово сечение. Рискът от проблеми с плацентата продължава да нараства с всяко цезарово сечение, на което се подлага жената.

 

Бебетата, родени чрез цезарово сечение, може да са по-склонни да имат проблеми с дишането при раждането и дори след това. Рискът от последващо развитие на астма е по-голям при деца, родени чрез секцио.

 

Някои проучвания от 2020 г. предполагат връзка между бебетата, родени чрез цезарово сечение, и по-голямия риск от затлъстяване и развитие на диабет тип 2.

 

Жените, родили чрез секцио, по-малко страдат от уринарна инконтиненция и пролапс на тазовите органи в сравнение с жените, които раждат вагинално. 

 

Хирургичното раждане може да бъде планирано предварително, което го прави по-удобно и предвидимо от вагинално раждане. Ако бебето или майката са в опасност, цезаровото сечение може да бъде животоспасяващо.

 

Библиография:

Vaginal birth vs. C-Section: Pros & cons | Live Science