По време на бременност женският организъм е податлив на вагинални инфекции поради повишената гликогенна продукция и намалените локални защитни механизми. В повечето случаи вагиналните инфекции при бременни протичат безсимптомно, което създава предпоставки за развитие на усложнения както при плода, така и при майката.

 

Най-честите вагинални инфекции при бременност биват от бактериален, гъбичен и вирусен произход – напр. бактериална вагиноза, хламидиална инфекция, гъбична инфекция с Candida albicans, кондиломи, причинени от инфекция с човешки папилома вирус, други полово преносими болести. Липсата на ясно изявена симптоматика при бременни може да бъде причина за преждевременно пукане на околоплодния мехур и преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло, инфектиране на плода и на новороденото. По тази причина рутинните скрининги по време на бременност са от основно значение за своевременното диагностициране и лечение на инфекцията.


 

Бактериалната вагиноза е заболяване, което се причинява основно от бактерии от вид Gardnerella vaginalis, поради нарушение на вагиналната микрофлора и киселинния баланс във влагалището. Пациентките могат да се оплакват от промяна в характера на вагиналното течение – обилно, сивкаво на цвят, с неприятна миризма на развалена риба; от зачервяване и сърбеж на вулвата, болка и парене при уриниране. Бременността е благоприятен период за развитието на тази инфекция поради намаляване на локалния имунитет.

 

Поставянето на диагнозата става на базата на критериите на Amsel – установяване на сивкав флуор с неприятна миризма, положителен аминотест – отделяне на неприятна миризма при накапване на 10 % КОН върху влагалищен секрет, откриване на т.нар. “clue cells” под микроскоп и pH >5.

 

Лечението на бактериална вагиноза при бременност е комбинирано – перорален препарат със системен ефект и локален препарат под формата на гел или крем. За перорална терапия се предпочитат два медикамента – метронидазол и клиндамицин, а локалната терапия се извършва със същите медикаменти под формата на крем и гел за период от 5-7 дни. Метронидазолът и клиндамицинът са безопастни при бременност и употребата им носи повече ползи отколкото рискове за развитието на плода.

 

Друга често среща инфекция по време на бременност е гъбичната инфекция с Candida albicans. Обикновено бременните могат да носят тази инфекция преди бременността или да я развият в хода на бременността поради понижения локален имунитет. Характерни симптоми са обилното бяло течение с вид на пресечено мляко, болка, сърбеж и зачервяване в областта на вулвата. Гъбичните инфекции при бременност могат да бъдат много упорити, да хронифицират и персистират до края на бременността.

 

Диагностицирането на гъбична инфекция се осъществява на базата на клиничната симптоматика и резултат от микробиологично изследване на вагинален секрет. Лечението се извършва само с лекарствени средства с локално действие – локални антимикотици, тъй като системните антимикотици са противопоказани при бременност.

 

Срещани при бременност са и сексуално-трансмисивните инфекции, сред които са хламидиалната инфекция, гонореята, сифилис и др. Характерно за тези инфекции е, че са безсимптомни и придобити през периода на бременността могат да доведат до спонтанен аборт, различни аномалии, малформации и усложнения.

 

Condyloma accuminata или т.нар. генитални брадавици са доброкачествени нообразувания на гениталния тракт, възникващо при инфекция с човешки папилома вирус от подтип 6 и 11. Среща се основно сред жени в репродуктивна възраст между 25 и 34 години, поради което е често срещана и при бременност. Нелекувана, инфекцията може да доведе до ювенилна рецидивираща респираторна папиломатоза. Лечението на инфекцията сe избягва през последните 8 седмици от бременността, като предпочитани методи са криотерапията, лазерната терапия, локална терапия с имиквимод, трихлороцетна киселина и др.