Вагиналната лацерация представлява нараняване на тъканта около вагината и ректума, което може да се случи по време на раждане. Има четири степени на разкъсване, които могат да се случат, като разкъсване от четвърта степен е най-тежкото. 

 

Епизиотомията е процедура, която може да се използва за разширяване на вагиналния отвор по контролиран начин и да намали щетите от спонтанното разкъсване.


 

По време на раждането може да се получи вагинално разкъсване, наричано още перинеално разкъсване. Перинеалната област е пространството между вагиналния отвор и ануса.

 

По време на типично вагинално раждане кожата на вагината се подготвя за раждане чрез изтъняване. Тази част от тялото е предназначена да се разтяга и да позволява на главата и тялото на бебето да преминават без травма.

 

Въпреки това има няколко причини, поради които може да се получи вагинално разкъсване. Тези причини могат да включват:

 • Голям размер на плода;
 • Скъсена фаза на изгонване на плода;
 • Използване на форцепс по време на раждане.

Има няколко степени на вагинална лацерация. Тези степени се определят от тежестта на разкъсването.

 • Разкъсване първа степен. Най-малкото разкъсване, това малко нараняване включва първия слой тъкан около вагината и перинеалната област;
 • Разкъсване втора степен. Това нараняване всъщност е най-често срещаното разкъсване по време на раждане. Тук разкъсването е малко по-голямо, като се простира по-дълбоко през кожата в мускулната тъкан на вагината и перинеума;
 • Разкъсване от трета степен. Разкъсване от трета степен се простира от вагината до ануса. Този тип разкъсване включва нараняване на кожата и мускулната тъкан на перинеалната област, както и увреждане на мускулите на аналния сфинктер. Тези мускули контролират движенията на червата;
 • Разкъсване от четвърта степен. Това е най-рядко срещаният тип разкъсване по време на раждане.

Простирайки се от влагалището, през перинеалната област и мускулите на аналния сфинктер и в ректума, това нараняване е най-тежкият тип лацерация.

 

По време на раждане причините за лацерация могат да са различни. Могат д асе включат няколко фактора:

 • Първо раждане;
 • Позицията на бебето (раждане с лицето нагоре);
 • Използване на форцепс или вакуум по време на раждане;
 • Голям размер на плода;
 • Предишно раждане, при което е извършена епизиотомия.

 

Лечението на вагинално разкъсване зависи от тежестта на нараняването. При разкъсване от втора, трета и четвърта степен се налагат шевове за възстановяване на нараняването. Всички шевове ще се разтворят сами в рамките на шест седмици.

 

Епизиотомията е процедура, при която се прави разрез от ръба на вагиналния отвор навън. Това има за цел да разшири отвора по контролиран начин.

 

Въпреки че епизиотомията разширява вагиналния отвор, тя не винаги предпазва от разкъсване. Епизиотомията често се посочва като един от рисковете за по-тежко разкъсване (трета или четвърта степен). 

 

Референции:

1. Woolner A, Ayansina D, Bhattacharya S. The impact of third- or fourth-degree perineal tears on the second pregnancy: A cohort study of 182,445 Scottish women. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459505/) PLoS One. 2019;
2. The American College of Obstetricians and Gynecologists. Assisted Vaginal Delivery. (https://www.acog.org/Patients/FAQs/Assisted-Vaginal-Delivery?IsMobileSet=false)