Болки в гърба, в кръста, във врата, подуване и изтръпване на краката, трудно заспиване и често будене... Това представляват нощите на почти всяка бременна жена. С напредването на бременността, спането става все по-трудно и една от главните причини е растящият корем. 
 
Специалистите обаче препоръчват няколко конкретни пози на тялото по време на сън, с които гарантират сигурността на бебето, както и удобството на бременната.
 

Кои пози да избягваме?

  • По гръб – определено не е добра идея, особено след 5-ти месец на бременността. Тази поза поставя допълнителен натиск върху аортата и долната вена кава – кръвоносните съдове, които пренасят кръвта между сърцето и краката. Натискът върху тях може да забави кръвообращението в тялото и съответно, притока на кръв към плода. Освен това при легнало положение по гръб, тежката матка притиска червата, което може да доведе и до стомашно-чревни пролеми. Тази позиция затруднява и дишането.
  • По корем – тази поза създава опасност за бебето, а и на коя бременна ще ѝ е удобна тази позиция?!. 
  • На една страна – най-добре на лявата. Специалистите препоръчват, ако бременната лежи на една страна, то това да е на лявата, тъй като така се подобрява кръвообращението, което прави по-лесен маршрута на кръвта от сърцето до плацентата. Тази поза предпазва и черния дроб от притискане.

Хитрини и съвети за по-качествен и безопасен сън

NEWS_MORE_BOX

 


  • Подкрепа за корема и гърба - поставете възглавница под корема или между коленете си. Това може да е специална възглавница за бременни, каквито има на пазара или просто обикновена, с каквато разполага всеки в дома си. 
  • При недостиг на въздух – ако спите на една страна, поставете възглавниза под горната част на тялото си. Така ще повдигнете гърдите и ще дишате по-лесно. 
  • При киселини в стомаха – застанете под известен ъгъл, за да прекъснете пътя на киселините от стомаха към хранопровода.
 
И не забравяйте – не се притеснявайте, ако усетите, че се движите свободно в леглото. Оставете тялото си спокойно, вместо да се будите на всеки 30 минути, притеснени, че не сте на правилната страна. Бременните имат нужда от пълноценен сън. 
 
Вижте още за позите на сън по време на бременност във видеото...