За улеснение бременността се разделя, освен по лунарни месеци или седмици, още и по триместри. Времето от първи до края на трети месец е първи триместър и това е периодът на най-бурно развитие и формиране на органите и системите на новия организъм – така в края от ембриона се формира плода.


Това е времето, в което бременната трябва да обърне особено внимание на приеманата от нея храна, както и избягване на всякакво интезивно натоварване – както физическо, така и психическо.


Техниките за пренатална стимулация се препоръчва да започнат от началото на втори триместър – четвърти месец. Включват се дишане, релаксация, слушане на музика, дори визуализации и тактилни стимули.Дихателната гимнастика и тренирането на дълбоко дишане имат важно значение за осигуряване на достатъчно приток на кислород към плацентата и съответно към плода. Освен това правилното дишане влияе добре и върху майката – повлиява стреса и намалява по-високите нива на кортизол.


Визуализациите са трик, чрез който да „излъжем“ мозъка и да го накараме да реагира според това, което му „казваме“, че се случва, а не според това, което той „усеща“.


По отношение на музиката – добре е да се спрете на няколко песни или мелодии, които да си пускате често през бременността. След раждането – обикновено конкретната музика е позната на бебето и при плач значително по-бързо се успокоява.


По време на тактилни стимули е добре и да чува вашия глас – дори с четене на любимата ви книга. Когато усетите първите движения на бебето – може да му отвърнете със същото докосване – дори само с пръстите ви. Движенията са внимателни, тъй като по-изразените докосвания може да окажат и стимулиращо действие върху матката. Затова при повишени контракции и риск за преждевременно раждане – този вид стимулация не се препоръчва.


В трети триместър сетивните системи на бебето вече „работят“ много добре и обработката на външните сигнали, които „подава“ майката могат да бъдат много по-продуктивни.


Естествено плодът не разбира смисъла на думите, но може да отговаря на интонацията и да я различава.


Освен да повлияем върху неврологичното и сетивното развитие на бебето след раждане, всички описани стимули имат отношение и към изграждането на една по-добра и осъзната връзка между майката, бащата и новия член на семейството. Освен това пряко влияние се оказва и върху темперамента на бебето, дори и в тази толкова ранна възраст.


Източници:
https://ivaaleksandrova.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477442/
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0129118