Цезарово сечение или естествено раждане - това една от немалкото дилеми, през които минава всяка родилка, но като че ли тази е една от най-трудните, тъй като решението е твърде комплексно и е свързано със задълбочени медицински познания.
 
В интернет пространството е налична всеобхватна информация, като с такава разполагат и всички вече родили жени и акушер-гинеколози. Но коя информация е достоверна и коя не? Трябва ли да се доверим "сляпо" на специалистите и да оставим решенията в техните ръце? Много въпроси без категорични отговори и много информация без 100% сигурност. 
 
Изправени пред този кръстопът, полезно би било, да направите следните  три неща:
 
  1. Да подберете внимателно източниците си на информация;
  2. Да намерите специалист, на когото имате доверие;
  3. Да се погрижите за Вашето щастие и спокойствие;
 
Като за начало може да започнете с най-лесно изпълнимото - качествен източник на информация. Учебниците, които се препоръчват за изучаване във висшите медицински заведения, са определено подходящи за случая. Такива са налични във всяка медицинска библиотека, в книжарници със специализирана медицинска литература, в почти всеки дом на скоро завършил лекар. Не е нужно да се четат цели учебници, достатъчно е да се сдобиете с разделите за естествено раждане и Цезарово сечение и с малко помощ от интернет или приятел, за значението на някои думи, ще добиете обща представа за предимствата и недостатъците на двете раждания. Разбира се, можете да четете колкото желаете медицинска литература, но не забравяйте, че 70-80% от специализираната цели изучаване на болестните процеси, но това далеч не означава, че Вас Ви грозят такива.
 
Следва по-трудната част, а именно, да намерите добър акушер-гинеколог, който да Ви проследява по време на бременността и на когото да се доверите. Може да разгледате класификации в интернет за препоръчани специалисти, можете да разпитате приятели или да се консултирате с лекар, когото уважавате - той също ще Ви насочи към най-добрите професионалисти. Понякога има акушер-гинеколози, които не са много приказливи, но знаят какво е най-доброто за техните пациенти, така че не избирайте Вашия лекар само по обноските му. В началото можете да посетите няколко специалиста (между които се двоумите) и да прецените кой е "Вашият". Тогава можете да споделите какво, откъде сте прочели, какво сте разбрали, какво не и да засипете Вашия акушер-гинеколог с всичките си въпроси. Не се страхувайте да питате - Вашият лекар ще прецени, спрямо Вашето състояние и бременност, кое е нужно да знаете и за какво няма смисъл да се притеснявате (нещо, което никоя медицинска литература не може да направи).
 
И сега идва една от най-трудно изпълнимите задачи за повечето бъдещи майки - да намерят вътрешен покой и да бъдат щастливи. Не забравяйте, че Вашето физическо и психическо състояние е пряко свързано с Вашата бременност. Излишният страх, стрес, напрежение не са добри съветници и спътници. 
NEWS_MORE_BOX
 
Когато трите гореизброени препоръки са налице, решението за начина на раждане е в пъти по-лесен, защото:
 
  1. Вие сте наясно с индикациите (причините) за провеждане на раждане различно от естественото;
  2. Вашият акушер-гинеколог, на когото вярвате, споделя мнението си за сегашното Ви състояние и за предполагаемия начин на раждане. Разбира се, че в процеса на развитие на бременността, препоръките могат да се изменят, но това не е нещо, което трябва да Ви притеснява. Вашият гинеколог ще Ви предлага най-подходящите решения за безопасността на Вашето бебе и Вас;
  3. Вие полагате грижи за Вашето физическо и психическо здраве, като по този начин сте дали най-доброто от себе си за развитието на Вашия плод. Това, което Ви остава, е да си почивате, да се подготвяте за бъдещето на новия член от  семейството, да се заобиколите от хората, които обичате и да допринасяте за Вашето и тяхното щастие.

 

Ако искате да разберете повече за раждането, сега моменът да научите директно от водещи специалисти - Puls.bg за пореден път организира на 13 и 14 май Форум бременност и детско здраве, на който може да зададете и своите въпроси към тях. Форумът ще се проведе в София ивент център. Повече за програмата, темите, лекторите и друга информация можете да научите от сайта на събитието. Заповядайте! Входът е свободен, изисква се само регистрация.