Шийката на матката е отворът в долната част на матката, който се отваря към горната част на влагалището (родовия канал). 

 

По време на бременност шийката на матката остава твърда и затворена до края на третия триместър.


 

Маточната шийка се отваря, скъсява и става по-тънка и по-мека, така че да направи по-лесно преминаването на плода през родовия канал по време на раждането. При някои жени шийката на матката се отваря твърде рано по време на бременност или е по-къса от нормалното. Тези състояния могат да причинят проблеми по време на бременността.

 

Цервикална недостатъчност (цервикална некомпетентност) е безболезнена цервикална дилатация, водеща до раждане на жив плод по време на 2-ри триместър. 

 

Трансвагиналния цервикален ултразвук по време на 2-ри триместър може да помогне за оценка на риска.

 

Лечението се състои в укрепване на цервикалния пръстен с помощта на серклаж.

 

Цервикалната недостатъчност може да причини преждевременно раждане и спонтанен аборт. Преждевременно раждане е, когато настъпи раждане преди 37-ма седмица от бременността. За спонатанен аборт говорим тогава, когато бебето загине в утробата преди 20-та гестационна седмица от бременността.

 

Причината за цервикална недостатъчност не е добре изяснена, но изглежда включва комбинация от структурни аномалии и биохимични фактори (напр. възпаление, инфекция). Тези фактори могат да бъдат придобити или генетични.

 

При повечето жени с цервикална недостатъчност не се откриват рискови фактори. Въпреки това са идентифицирани такива:

 

 • Вродени нарушения на синтеза на колаген;
 • Предишни конусообразни биопсии (особено когато са отстранени над 1,5 до 2,0 см от шийката на матката);
 • Предишни дълбоки разкъсвания на шийката на матката (обикновено вследствие на вагинално раждане или цезарово сечение);
 • Предишна прекомерна или бърза дилатация с инструменти;
 • Дефекти на Мюлеровия канал (напр. двурога или септирана матка);
 • Над 2 предишни загуби на плода през 2-ри триместър.

 

Цервикалната недостатъчност често е безсимптомна, докато не настъпи преждевременно раждане. 

 

Някои жени може да почувстват лек дискомфорт или зацапване между 14 до 20 седмица от бременността. Други признаци, на които трябва да се обърне специално внимание, са:

 • Усещане за натиск в таза;
 • Новопоявила се болка в гърба;
 • Леки спазми в корема;
 • Промяна във вагиналното течение;
 • Леко вагинално кървене.

Обикновено цервикалната недостатъчност не се идентифицира, докато не настъпи преждевременно раждане за първи път.

 

Диагнозата цервикална недостатъчност се подозира при жени с рискови фактори или характерни симптоми или признаци. След това се извършва трансвагинален ултразвуков преглед. Резултатите са най-точни след 16-та гестационна седмица. 

 

Сугестивните ултразвукови находки включват скъсяване на шийката на матката до 2,5 cм, разширение на маточната шийка и изпъкване на феталните мембрани в цервикалния канал.

 

Серклаж (подсилване на цервикалния пръстен с нерезорбируем шев) може да бъде показан само въз основа на анамнезата или въз основа на ултразвукови находки плюс анамнестични данни. 

 

Процедурата предотвратява преждевременно раждане при пациенти с 2 или повече предишни загуби на плода през 2-ри триместър. При тези пациенти и други пациенти с висок риск от цервикална недостатъчност се извършва серклаж през 1-ви триместър. Серклажът може да се направи преди 24-та гестационна седмица, ако акушерската история на пациентката е неизвестна, но се подозират проблеми и пациентката има къса шийка на матката.

 

Референции:

American College of Obstetricians and Gynecologists