Проучване в Китай показва, че децата, които се появяват на белия свят след трудно раждане, са по-агресивни от децата, които се раждат без проблеми, съобщава Ройтерс.

 

По време на трудно раждане се отделят големи количества кортизол. Кортизолът е хормонът, които се продуцира и при стрес.
 
Предишни изследвания сочат, че нивата на кортизол при деца, родени чрез секцио или по естествен път, са много по-ниски от родените чрез форцепс или вакуум екстракция. Последните два метода се прилагат при възникнали проблеми по време на раждането и предизвикват производството на големи количества кортизол.

 


Форцепсът представлява съвкупност от големи щипци, чиито краища, наподобяващи лъжици, служат за обхващане на главата на бебето и спомагане на израждането му.
 Вакуум екстракторът се състои от електрическа вакуум помпа и система от чашки с различна големина. Тази техника допълва и засилва изгонващите сили. За разлика от форцепса, наличието на контракции за прилагането на вакуум екстрактор, е задължително условие. Идвата метода са силно стресиращи, както за майката, така и за бебето.

 


Ново проучване направено с 4190 деца от южните провинции на Китай с усложнения при раждането, сочи че стреса, които са преживели по време на раждането, се е отразил и на техния характер, поради високите нива на кортизол в кръвта при раждането. Децата са между 4-6 години и изпитват проблеми като тревожност, депресия, затруднения с концентрацията и агресивно поведение.
 В Китай раждането чрез секцио, като превантивна мярка срещу усложнения на естествения родилен процес , значително се увеличава. В по-богатите югоизточни части на страната до метода се прибягва с 56% повече.