Треската по време на бременност е често срещана и обикновено не е причина за безпокойство. Но някои проучвания показват връзка между треска и усложнения по време на бременност, а повишената температура в ранните етапи на бременността може да повиши риска за дефект на невралната тръба на плода.

 

Треската е нормален отговор на инфекции и, както всеки, бременните жени могат да получат инфекции, които да предизвикат треска.


 

Температура над 38 градуса по Целзий се счита за висока.

 

Повишената температура по време на бременност може да бъде причинена от същите причинители, които предизвикват треска и при небременни. Такива могат да бъдат бактериална или вирусна инфекция (като настинка или грип), хранително отравяне или инфекция на пикочните пътища. 

 

Всъщност, бременните жени са по-податливи на заболявания, поради потиснатата имунна система. Бременните жени са десет пъти по-склонни да се заразят, например с листериоза, отколкото общото население.

 

За да се сведат до минимум рисковете от инфекции, причиняващи треска, бременната трябва да предприеме стъпки, намаляващи до минимум вероятността от боледуване.

 

Може ли треската по време на бременност да навреди на плода?

20% от жените в Европа съобщават за повишена температура по време на бременността и по-голяма част от тях раждат здрави бебета.

 

Треската е най-малко тревожна, ако е под 37,5 градуса и ако е краткотрайна.

 

Изследванията продължават, но някои проучвания показват връзката между повишената телесна температура по време на бременността и:

 

  • Дефекти на невралната тръба;
  • Спонтанен аборт;
  • Вродени сърдечни дефекти;
  • Дефекти на коремната стена;
  • Орална цепка

 

Треската в много ранна бременност може да бъде по-опасна (в сравнение с по-късната бременност), тъй като структурите на плода все още се формират. Повишената температура в ранните етапи от бременността повишава риска от развитие на дефекти на невралната тръба като спина бифида, аненцефалия и енцефалоцеле.

 

Това е така, тъй като невралната тръба (която образува гръбначния мозък на плода) се развива през първите шест седмици от бременността.

 

Абсолютният риск от дефект на невралната тръба е нисък – особено, ако бременната приема дневен пренатален витамин с поне 400мкг фолиева киселина. Рутинният скрининг за ДНТ се извършва през втория триместър с кръвен тест и ултразвуково сканиране.

 

Дали повишената телесна температура е признак на бременност?

Не, треската не е симптом на бременността, въпреки че някои жени изпитват леко повишаване на температурата при повишаване стойностите на прогестерона, което се случва в ранните етапи на бременността.

 

Повишаването на нивата на прогестерон и температурата започват веднага след овулацията, поради което измерването на температурата помага при опити за зачеване. След настъпване на бременност, тялото продължава да произвежда прогестерон, който спомага за поддържането на здрава лигавица на матката, предпазва матката от преждевременни контракции, докато матката расте и помага на женския организъм да се подготви за процеса на кърмене.

 

Най-добрият и ефективен медикамент за понижаване на телесната температура по време на бременност е ацетаминофенът. Въпреки това, преди бременната да приеме каквито и да е лекарства е необходимо първо да се консултира с лекаря, проследяващ бременността.

 

Източник:

www.babycenter.com