Първа част на материала

 

Как тютюнопушенето вреди на бебето


  • Има висока вероятност децата на жените, които пушат, да се родят преждевременно и с ниско тегло под 2,5 кг.
  • Тези новородени обикновено са с 200 г средно по-ниско тегло отколкото децата на жени непушачки. Ефектът на цигарата расте правопропорционално – колкото повече пуши жената, толкова по-ниско е теглото на бебето й.
  • Възможно е някои от органите на плода да останат по-малки по размер.
  • Наблюдава се влошена функция на белите дробове.
  • Два пъти по-висока е вероятността от синдром на детската смъртност. Намира се директна връзка между тютюнопушенето от страна на майката и този фатален синдром.
  • Заболеваемостта при бебетата на пушачките е по-висока. Бебетата, родени от жени, които са пушили по 15 и повече цигари на ден, са приемани два пъти по-често в болница през първите осем месеца от живота им.
  • При тези деца се наблюдава много по-честа заболеваемост от астматичен бронхит и възпаление на средното ухо.
  • Много по-вероятно е като бъдещи възрастни да пропушат.
  • При пушещите има много по-висок риск от ранна загуба на бременността.
  • В късна бременност нараства рискът от отлепване на плацентата, което води до преждевременно раждане, кислороден глад или мъртъв плод.

 

 

Бременна съм и все още пуша...
Никога не е късно да се спре тютюнопушенето. Всяка една неизпушена цигара е лепта за здравето на бебето. Част от вредите вследствие на пушенето се редуцират, тъй като организмът притежава способността да се поддържа и възстановява.
Жените, които успяват да откажат цигарите до първата половина на бременността раждат също толкова здрави деца колкото и жените, които въобще не са запалвали цигара през деветте месеца.
 


Много от хората, които отказват цигарите споделят, че когато намаляват бройката им поглъщат много по-дълбоко поетия цигарен дим. Когато бременната жена отказва цигарите тя следва да има предвид тази особеност и да следи не само броя им, а и да се стреми да намали количеството на вредните субстанции, които поглъща.
 


Данни от други изследвания показват, че дори припалването на цигара от време на време вреди на фетуса и здравето на бъдещото дете.Как да откажем цигарите?
Вариантът с никотиновите пластири и приемът на медикаменти е неподходящ при бременните. В случай обаче, че жената пуши прекомерно е по-добре да използва пластири за отказване, тъй като по този начин поне ограничава приема на останалите вредни вещества, съдържащи се в тютюневия дим. Подобна мярка може да се предприеме само след обсъждане с акушер-гинеколог на рисковете и ползите и строг контрол на бременната.
Понастоящем и в България се предлагат консултации и техники за отказване от тютюнопушенето от специално подготвени специалисти по утвърдени световни практики, които по последни данни показват два пъти по-висока успеваемост от методите, познати досега.