Решението дали бременната ще спре пушенето е лично. Жената би следвало да е мотивирана затова от само себе си, знаейки че от нейният избор на поведение зависи правилното развитие на фетуса и здравето на бъдещото й дете.Преди бременността
Известно ли ви е, че тютюнопушенето е причина за неуспешно зачеване?
И при жените, и при мъжете, които употребяват тютюн, фертилните възможности са по-ниски. Шансовете за забременяване намаляват още повече, ако майката на желаещата/желаещия да има дете също е пушила. Тютюнопушенето намалява и ефективността на асистираната репродукция като ин витро.
 

 Две са основните причини затова – никотинът намалява фертилните възможности на жената като въздейства върху производството на хормони, необходими за бременността. Тютюнопушенето възпрепятства и придвижването на яйцеклетката по фалопиевите тръби към матката.
 

 


Вредите при мъжете – оценката за качество на спермата е 15% по-ниска, в сравнение с непушачите. Цигарите категорично водят до намаляване на количеството сперматозоиди в еякулата, на способността им да се предвижват и неправилната им форма.
 Освен това пушенето влияе негативно на състоянието на кръвоносните съдове, които поддържат тонуса на пениса и благодарение на правилното им функциониране може да се осъществи ерекцията.
 


Повече от ясно е, отказването от тютюнопушенето повишава шансовете за забременяване и успеха на ин витро процедурите.
 


Защо е противопоказно да се пуши през бременността?
Известно е, че през бременността развиващият се ембрион, по-късно плод, черпи необходимите полезни вещества от организма на майката. Хранителните вещества и кислородът постъпват през плацентата и пъпната връв. Преминаването на вещества към бебето обаче не е избирателно, така че до него достигат и токсините, които постъпват при тютюнопушенете. Увреждат се и функциите на плацентата, което също рефлектира негативно на фетуса – храненето му е по-непълноценно и съществува риск от усложнения на бременността, заради плацентарна недостатъчност, отлепване и др.
 


При тютюнопушене част от кислорода в организма на майката се заменя от въглероден окис. Това съответно означава, че кръвта на фетуса също съдържа по-малко от нормалното количество кислород, което е причина за учестен пулс.Цигареният дим съдържа частици от различни токсични субстанции, които влияят на функциите на кръвта. Това също се отразява на процеса на постъпване на полезни вещества от плацентата към фетуса.


В продължението: вредите за детето