Тютюнопушенето по време на бременност уврежда здравето както на бъдещата майка, така и на плода, като констатацията е потвърдена от редица изследвания.


Проучвания от последните години показват, че пушачките забременяват по-трудно. Фертилността им е понижена с около 30%, в сравнение с непушачките. Тютюнопушенето води до риск от спиране на овулацията и намаляване на отделянето на хормона прогестерон - необходим за имплантиране на оплодената яйцеклетка в матката и задържането на бременността, докато се развие плацентата. Това се потвърждава и от факта, че неуспешните изкуствени осеменявания са най-чести при пушачките.


Тютюнопушенето на жената по време на бременност или в период на кърмене може да се приеме като еквивалент на пасивното пушене за плода, смятат експерти на Министерство на здравеопазването.Тютюневият дим съдържа над 4000 различни вещества, от които:

  • дразнещи вещества и системни токсични агенти като водороден цианид, серен диоксид, амоняк, формалдехид;
  • канцерогенни и мутагенни (оказват влияние на гените) вещества: арсен, хром, нитрозамини, бензпирени;
  • вредни за репродукцията вещества - никотин, кадмий, въглероден оксид и др.


Смята се, че повечето токсини се предават на зародиша през плацентата.


Вредата, причинена на зародиша от цигарения дим, е свързана с количеството на изпушените цигари – колкото повече пуши жената, толкова по-висок е рискът. Изследвания сочат, че ако бъдещата майка откаже цигарите през първите 3 месеца, рискът за здравето на бебето е съизмерим с този при бебе на майка, която никога не е пушила.


Влияние на тютюнопушенето върху организма на майката
Никотинът предизвиква физиологична зависимост, равносилна на тази при хероина, смятат експерти. Посредством белите дробове и кръвоносните съдове, веществото достига до мозъка за 7 секунди след всмукването на цигарата. Никотинът води до увеличаване скоростта на кръвния ток и повишава стойностите на кръвното налягане, което кара сърцето да консумира повече кислород. Ефектът на никотина се усилва от въглеродния оксид в тютюневия дим.

Въглеродния оксид изтласква кислорода от червените кръвни клетки. В резултат, тъканите, включително и сърцето, получават по-малко кислород, въпреки че поради действието на никотина сърцето има необходимост от повече кислород. От друга страна въглеродният оксид и други вредни съставки на тютюневия дим увреждат клетките на най-вътрешния слой на артериалната стена, което е ключов момент за атеросклеротичните промени. За тях допринасят и липидните промени – увеличаване на холестерола.

Вредните вещества в тютюневия дим могат да повишат способността на кръвта към съсирване, а при наличие на “ранима атеросклеротична плака” нараства възможността за тромбоза в артериален съд, което обуславя неговото частично или пълно запушване с всички произтичащи от тези процеси опасности.

Поради токсичния ефект върху яйчниците, както и разпада на изкуствения естроген в черния дроб, при жените-пушачки менопаузата настъпва с около 2-3 години по-рано. Комбинацията от противозачатъчни средства и пушене пък води до 3-4 пъти по-висок риск от остри сърдечни пристъпи. Няколко изследвания отчитат, че пушачките са изложени на по-висока опасност от развитие на рак на шийката на матката.


Влияние върху плацентата и пъпната връв
Никотинът намалява притока на кръв, както към плацентата, така и в пъпната връв, което пречи на една от най-важните жизнени функции на плацентата – обмяна на кислород между майката и зародиша, детоксикация, хормонални възможности. При пушачките са занижени и нивата на естриол - хормон, произвеждан от плацентата. В нея се складират различни токсини, което може да доведе до други токсични увреждания.

 

Във втора част на материала: въздействие на тютюнопушенето на майката върху зародиша

 -----------------------------------------------------------------------------

 

В пет аптеки в София всеки ще има възможност за измерване на кръвното налягане, пулс и тегло, а пушачите - и количеството вреден въглероден оксид, натрупан в дробовете им, с помощта на специален уред Smoke check.

Това са аптеките Сейба в магазините Кауфланд в Банишора, Дружба, Младост, Надежда и Овча купел.

Измерванията ще се извършват от медицинско лице и са напълно безплатни.

Социалната услуга ще се предлага за напред и в други посещавани аптеки в столицата и в цялата страна.

Общественият проект включва в дългосрочен план социални дейности в малки населени места и е насочен към най-засегнатите от кризата социални групи в нашето общество.