Тестовете за бременност отчитат и измерват нивата на специален хормон, наречен човешки хорионгонадотропин. ЧХГ е хормон, който започва да се отделя след имплантация на ембриона в матката, около 6 до 12 дни след оплаждане на яйцеклетката.

 

По химична структура човешкият хорионгонадотропин е глипопротеин, състоящ се от две субединици – алфа и бета.


 

Алфа субединицата е еднаква с тази на други хормони, докато бета субединицата има уникална структура.

 

Свободните бета субединици на ЧХГ се разграждат в бъбреците до фрагнемнти, които се отделят в урината и могат да се открият най-рано около 9 до 14 дни след оплждането.

 

От самото начало на бременността тялото започва да преминава през редица промени, за да поддържа клетките, които ще се развият в бебе. Едно нещо, което се случва много бързо, е производството на човешки хорионгонадотропин. 

 

Има два основни вида тестове за бременност - за урина и кръвни. 

 

Човешкият хорионгонадотропин често се нарича хормон на бременността, защото се произвежда от клетки, образувани в плацентата, която подхранва яйцеклетката, след като е оплодена и се прикрепя към стената на матката. 

 

Нивата първо могат да бъдат установени чрез кръвен тест около 11 дни след зачеването и около 12-14 дни след зачеването чрез анализ на урина. 

 

Обикновено нивата на ЧХГ се удвояват на всеки 72 часа. Нивото ще достигне своя връх през първите 8-11 седмици от бременността и след това ще намалее и ще се изравни за останалата част от бременността.

 

С напредване на бременността и нивото на хормона става все по-високо, времето, необходимо за удвояване, може да се увеличи до приблизително на всеки 96 часа.

 

При нормалната бременност може да се наблюдават ниски нива на ЧХГ и въпреки това да доведе до раждането на напълно здраво бебе. Резултатите от ултразвук след 5-6та гестационна седмица са много по-точни от използването на стойността на хормона.

 

Ниво на ЧХГ по-малко от 5 mIU/mL се счита за отрицателно за бременността, а всичко над 25 mIU/mL се счита за положително за бременност.

 

Нивото на ЧХГ между 6 и 24 mIU/mL се счита за сива зона и вероятно изследването ще трябва да бъде повторено, за да се потвърди или не бременност.

 

Стойностите на човешкия хорионгонадотропин се измерват в мили-международни единици на милилитър (mIU/mL).

 

Трансвагиналният ултразвук трябва да може да покаже поне гестационен сак, след като нивата на ЧХГ достигнат между 1000-2000 mIU/mL. Тъй като нивата могат да се различават толкова много и датирането на зачеването може да е погрешно, диагнозата не трябва да се поставя чрез ултразвуково изследване, докато нивото на хормона не достигне поне 2000 mIU/mL.

 

Еднократното разчитане на резултатуте не е достатъчна информация за повечето диагнози. Когато възникне въпрос относно бременността, многократните тестове на ЧХГ, направени на няколко дни, дават по-точна оценка на ситуацията.

 

Нивата на ЧХГ не трябва да се използват за определяне датата на термин, тъй като тези цифри могат да варират в широк диапазон.

 

Ниското ниво на човешки хорионгонадотропин може да означава произволен брой неща и трябва да се провери отново в рамките на 48-72 часа, за да се види как то се променя. Ниското ниво може да показва:

  • Грешно изчисляване на датата на забременяване;
  • Възможен спонтанен аборт или увредена яйцеклетка;
  • Извънматочна бременност.

Високите нива на човешкия хорионгонадотропин може да показват:

 

Референции:

1. American Pregnancy Association. Pregnancy Tests. (https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/are-you-pregnant/pregnancy-tests/) 
2. Gnoth C, Johnson S. Strips of Hope: Accuracy of Home Pregnancy Tests and New Developments. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4119102/) Geburtshilfe Frauenheikd. 
3. Planned Parenthood. Pregnancy Tests. (https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/pregnancy-tests)