В програмата на юбилейния X Софийски симпозиум по репродуктивна медицина е предвидено провеждането на workshop с практическа демонстрация на високоспециализирани ултразвукови прегледи за ранен скрининг на анеуплоидии в първи триместър на бременността. Това прави форумът да бъде един от най-посещаваните и желани научни инициативи, които са полезни на широк кръг лекари, специалисти акушер-гинеколози, специалисти по фетална медицина. Конгресът ще се проведе на 28 и 29 октомври в София Хотел Балкан. 
 

Какво е нухална гънка или тест за хромозомни аномалии в първи триместър?

Едно от най-важните изследвания при проследяването на бременността по стандарт е в първи триместър, познат още като “биохимичен скрининг”,  включва ултразвуково изследване на плода – „измерване на течността зад вратлето на бебето” или нухална гънка, на назалната кост, изследване на дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб (дуктус венозус) и кръв от бременната за измерване на две субстанции на бременността, продукти на плацентата (free β-hCG и PAPP-A). Изследванията от ултразвука и майчината кръв се комбинират в софтуерна програма и се изчислява риска за тризомия 21, 18, 13.
 
По време на десетото юбилейно издание на най-големия научен форум по репродуктивна медицина в страната – Софийският симпозиум по репродуктивна медицина, не само ще се разгледат новостите при пренаталната грижа, но и ще направят високоспециализирани ултразвукови прегледи на живо чрез четири висотехнологични ултразвукови апарати на място в конгресната зала. Специалисти, обучавани няколко години в школата на световноизвестния специалист по фетална медицина проф. Кипрос Николаидес, ще направят демонстрация на високоспециализиран ултразвуков скрининг, като всеки от делегатите, наблюдавали изследването, ще може да зададе своите въпроси. Модулът по пренатална и фетална медицина, както и в миналогодишното издание на симпозиума, ще бъде с участието на представители на школата на проф. Кипрос Николаидес и Фондацията по фетална медицина (FMF).
 
X Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и Балканска конференция по вагинална ендоскопия надгражда най-добрите практики при провеждането на медицински научни форуми от предходните девет издания не само с богатата си научна програма, но и с възможността на място да се проследят и обсъдят най-модерните и дори авангардни медицински техники. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Очакваме на специализираната сесия за бременността да присъстват специалисти акушер-гинеколози с афинитет към пренаталната грижа и феталното проследяване. Иновативното представяне под формата на workshop практически семинари с възможност за последващи въпроси и отговори е отличен вариант за обмяна на опит от специалисти за специалисти. На практическите семинари ще бъдат демонстрирани специализирани техники за работа с ултразвуков апарат”, коментира д-р Петя Чавеева от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.
 
По нейни думи мрежата от подготвени фетални специалисти постепенно се развива в България, което ще позволи да се прилага световния златен стандарт при проследяването на бременността – всяка бременна да посети специалист по фетална медицина във всеки един триместър от бременността. В първия триместър се провежда комбинирания скрининг тест за хромозомни аномалии. Във втория триместър следва феталната морфология. А в края на третия триместър бременната отново трябва да се срещне със сертифициран фетален специалист за късната фетална морфология с доплерова диагностика. За да могат бременните в различните региони на страната да се възползват от тази специализирана грижа обаче, е нужно още обучение, подготовка и сертифициране на все по-голям брой български специалисти.
 
Повече информация за програмата на X Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и Балканската конференция по вагинална ендоскопия, както и за онлайн регистрация за участие, можете да получите от сайта на Института по репродуктивно здраве на адрес: www.reproduktivnozdrave.org