Раждането е уникална възможност да дарим или съхраним стволови клетки. Кои са начините за извличане и какви са ползите от тяхното съхранение, коментира д-р Асен Пачеджиев. Той бе един от лекторите по време на Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg. 
 
„Не е много правилно да се говори за стволови клетки, а по-скоро кръв от пъпна връв, защото това действително е модел, съдържащ различни видове клетки, които са изключително ценен биологичен ресурс за лечение на изключително много заболявания. В интерес на истината те са много под 1% от клетките, които ние извличаме от около 60-100 милилитра кръв, която най-често можем да съберем“, обясни д-р Пачеджиев. 
 
От 1988 г. досега има близо 40 хил. трансплантации по света, извършени с остатъчна кръв от пъпната връв. Само хематопоетичните клетки помагат при 70 болести на кръвта и имунната система.  
 
„Това да имаш съхранени стволови клетки или материал от умбиликална кръв е реална здравна необходимост, но за един много малък процент от хората, които идват при нас в банките за стволова кръв. Към днешна дата тази кръв се използва само и единствено за възстановяване на костно-мозъчната и имунната функция на организма след като тя е била унищожена съзнателно от лекарите в хода на лечението на един ограничен кръг от заболявания на кръвта, най-вече злокачествени“, каза още д-р Пачеджиев. И поясни, че има два вида банки – обществени и частни. В България имаме само една държавна - към Александровска болница. Частните се наричат още тафтоложни защото съхранението на кръвта може да се използва, ако евентуално възникне нужда за самото дете, тоест за самия донор на тази проба. 
 
Умбиликалната кръв е много ценна. При автоложните трансплантации, когато донорът и рецеприентът са два различни индивида, обществената банка събира тази кръв. Донорът може да дари кръв, при което нищо не плаща, нищо не му плащат. Банката я събира, за да я използва и спаси живота на някой, който има нужда. „Условното предимство на умбиликалната кръв спрямо другите два източника на стволови клетки, които се използват масово в момента, а именно костният мозък и периферната кръв при възрастни донори, е че тя има по-голям толеранс, когато бива инфузирана в друг индивид, различен от донора. Тя е много по-подходяща в тези случаи, когато трябва да спасим нечий друг живот. Една немалка част от хората, които идват при нас, за да замразят кръв в частна банка, имат първо дете, страдащо от заболяване, което се лекува със стволово-клетъчна трансплантация. Те искат да съхранят кръв от второто дете и евентуално с тази кръв да излекуват първото“, обясни специалистът. 
 
Предимства на умбиликалната кръв:
 • Имунологичен толеранс;
 • По-малко отхвърляне;
 • Лесно и безопасно пробовзимане;
 • По-малко инфекции;

 

Недостатъци

 • По-бавно възстаноявява костно-мозъчната функция;
 • Липсва автоимунен ефект;
 • Ограничен брой клетки (не са подходящи за възрастни);
 • Ниска използваемост на пробите.
 
Към момента се водят над 3 хил. проучвания по света със стволови клетки. Те са най-напреднали по отношение на детската церебрална парализа. Остатъчната умбиликална кръв много успешно може да бъде използвана при широк кръг паталогични състояния, които се наблюдават при бебета, родени с околордна травма, с някакъв неврологичен дефицит, било то нарушен слух, нарушено зрение, забавяне в интелектуалното развитие, обясни още д-р Пачеджиев.
 
Лечението с умбиликална кръв има много обещаващи резултати. Например има много индикации при диабет първи тип. Затова тяхното използване във времето ще нараства. „Стволовите клетки за нас медиците са изключително интересни, защото се надяваме с тях да решим неазрешени досега проблеми в медицината. Един от тривиалните нерешени проблеми към момента са нараняванията на гръбначния стълб, например след автомобилни катастрофи.
 
Стволовите клетки дават надежда евентуално те да могат да бъдат лекувани и цялостта на гръбначния мозък да може да бъде възстановена. Също така хронични рани и различни автоимунни заболявания, при които костния мозък се унищожава, за да бъде рестартирана и да не „напада“ повече собствените тъкани и органи“, посочи специалистът по време на Форум бременност и детско здраве 2017.
NEWS_MORE_BOX

 


Да дарите или съхраните стволови клетки?

Фактори: 
 • Фамилна история за заболяване, което мжое да бъде лекувано със стволови клетки (програми за безплатно съхранение);
 • Донорски и частни банки и техните условия; 
 • Финансова възможност;
 • Шанс, при нужда да се възползвате от алогенна проба.
 
България е в края на класацията по брой донори на стволови клетки на 10 000 души население. Пред нас са държави като Румъния, Иран, Русия, Индия, ОАЕ и Нигерия, каза д-р Пачеджиев и изтъкна, че до моменмта има 270 трансплантации (80 алогенни и 190 автоложни, като разходите за тях възлизат на 45 000 лв.