Стресът, изпитан от бъдещата майка през бременността определя склонността на детето към алергия и астма, сочи ново проучване.

Напрежението през бременността рефлектира върху развитието на имунната система на плода, твърди д-р Розалинд Райт от Харвардския медицински институт в Бостън.


Изследователите откриват високо ниво на имуноглобулин Е при бебетета, чиито майки са стресирани по време на бременността. Високите стойности на имуноглобулин Е (IgE) се свързват с алергична реакция в организма.


При проучването са включени бъдещи майки, които са изложени на битови условия с различна степен на наличие на домашна прах. Изследователите намират, че жените изпитват стрес, независимо от степента на домашна прах и именно той рефлектира на стойностите на имуноглобулина при фетуса, а не количеството алергени.


По думите на д-р Розалинд Райт, независимо от естеството им, финансови, във взаимоотношенията или тревога заради нездравословна среда, проблемите могат да въздействат върху формирането на имунната система на плода. „Стресът следва да се разглежда като отпадъчен продукт на социума, който действа по същия начин все едно се вдишва алерген“, пояснява д-р Райт.


При предишни изследвания също се намира връзка между влиянието на стреса и алергените върху формирането на имунната система на плода.