Силният стрес през бременността моделира генетични промени, които правят бъдещото дете чувствително на напрежение, се констатира от изследване.


Изследователски екип от Университета на Конщанц в Германия открива, че стресът по време на бременност може да доведе до промени в метилирането на ДНК, които да активират един или друг ген. Съществуването на този потенциален механизъм обяснява как стресът през бременността би могъл да повлияе на физиологичните процеси и моделират устойчивостта на бъдещия индивид към стрес, коментира д-р Хелен Гунтер, ръководител на изследването. Процесът засяга не само поведението в детските години, но и се отразява въобще на целия му живот, добавя тя.


В изследването на немския екип участват 25 деца и тийнейджъри на възраст от 10 до 19 години и майките им. Осем от жените са били жертва на домашно насилие през бременността си. Учените изучават метилирането на ДНК при децата, като се фокусират върху рецептор за глюкокортикоидите, от който зависи податливостта към стрес.


Според Томас Елбърт, професор по невропсихология и психология, през следващите 2-3 години научната общност ще разполага с много повече данни, които обясняват поведението заради генетични особености, придобити по време на пренаталното развитие. За сега, според него, изследването категорично доказва необходимостта бременните жени да се пазят от силен стрес.


На следващ етап от изследването си Гунтер предвижда да изучи механизма, по който откритата генетична особеност при децата влияе на способностите им да се справят със стреса.