Почти всяка пета бременна жена по света е носител на стрептококи от група В. Това я поставя в риск от сериозни проблеми с бременността, които може да доведат до мъртво раждане или до внезапна смърт на новороденото, скоро след раждането.

 

Връзката между опасните бактерии и последствията върху плода е установена след съвместна международна работа на над 100 изследователи, анализирали данните от стотици независими проучвания.


 

Резултатите показват, че годишно в световен мащаб се регистрират около 400 хиляди случая на инфекция със стрептококи от група В. Те са причина за общо около 150 хиляди случая на мъртво раждане или на внезапна смърт на новородени.

 

Макар и да е дом на едва 13% от световното население, Африка е континентът, на който се регистрират най-голяма част от тези случаи. Статистиката сочи, че именно на Черния континент се установяват около 55% от В-стрептококовите инфекции и около 65% от споменатите фатални усложнения по време и след бременността.

 

Представител на стрептококите от група В е бактерията Streptococcus agalactiae. Тя се счита за естествена част от влагалищната и чревната флора при жените. Опасността идва, когато бактериите се пренесат към плода или когато бебето влезе в директен контакт с тях по време на раждането.

 

NEWS_MORE_BOX

По време на бременността бактериите може да провокират фатални вътреутробни инфекции. При заразяване по време на раждането леталният изход се обяснява с неукрепналата имунна система на бебето и невъзможността ѝ да пребори провокираните от стрептококите инфекции като менингит, отравяне на кръвта и др.

 

За опасното влияние на Streptococcus agalactiae върху бременността се заговори в последните години, когато то беше потвърдено от редица проучвания, а споменатото по-горе е най-мащабното сред тях досега. То отчита данните от изследвания за влиянието на стрептококите от група В върху бременността, проведени във всяка страна по света.


Установените данни показват, че стрептококите от група В са сред основните рискови фактори за фатални проблеми с бременността и със здравето на новородените.

 

В много страни по света се прилагат тестове по време на бременността за установяване на жените, преносители на стрептококи от група В. На база на резултатите от тях много жени се лекуват с антибиотици по време на бременността. В етап на внедряване е и ваксина срещу въпросните опасни стрептококи, която обаче още не е получила одобрение за употреба.