Водещи специалисти споделиха своя опит в първия ден от шестото издание на Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg. Той се провежда в Sofia Event Center (3 етаж на Paradise center) и събра много родители, бъдещи майки и татковци.

„И тази година сме се погрижили да съберем на едно място най-добрите експерти, специалисти в своята област, които да ви представят най-ценната и важна за вас информация, свързана с бременност и детско здраве“, каза Румяна Тасева, главен редактор на Puls.bg и модератор на събитието. И уточни, че фокусът на форума е насочен към хормоналните промени, които се появяват при жените по време на бременност.

 


„С това събитие можем да сме максимално полезни за вас. Много се радвам, че се фокусирахме върху тази област, защото ви предстоят най-вълнуващите стъпки в един нов свят“, обърна се към присъстващите създателят на Puls.bg проф. Николай Габровски.

 

Снимка: Станислав Стоянов

 

Допълнителният прием на витамини и минерали по време на бременността и след това е много важен. Трябва да осигурим подходяща среда на бебето в утробата, за да може то да се развива нормално, каза биотехнологът Деница Венкова, която изнесе лекция за това как жените да запазят здравето и красотата си не само докато износват бебето, а и след самото раждане. Пълноценният хранителен режим, двигателна активност и допълнителен прием на витамини и минерали е ключ към здравето на бебето и майката. Тя даде пример за полезните свойства на фолиевата киселина, калций, магнезий, цинк и желязо.

 

Хормоналният дисбаланс по време на бременност се отразява изключително негативно върху нашите зъби, затова профилактиката е много важна. Да отгледаш дете е мисия, но мисия е и на специалистите да информират достатъчно добре своите пациенти, каза д-р Цветелина Дучева. Специалистът от дентална клиника „Д-р Петър Дучев“ даде ценни насоки за оралната хигиена по време на бременност. Тя бе категорична, че бъдещите майки трябва да ползват по-меки четки, мият зъбите си внимателно за около 2 мин., както и никога да не плакнат устата си с вода след повръщане.

 

Подготвителни контракции, спадане на корема, ограничаване на детските движения, са част от предвестниците на раждането. Възможно е то да се отключи няколко дена след това, каза от своя страна акушерката Елена Василева, която обясни за видовете контракции и признаци на започващото раждане. „Каквото и да стане, както и да се промените след раждането, животът ви вече се е променил и най-хубавото нещо стои в скута ви“, добави тя и посъветва бременните да бъдат спокойни преди и на път за родилната зала.

 

У нас не се препоръчва масов скрининг на всички бременни за щитовидно заболяване. Но при някои жени е от особено значение да се направят изследвания за нарушение на функцията на щитовидната жлеза, каза д-р Веселина Яначкова от МК "Д-р Щерев", която говори за хормоналните проблеми по време на бременността.

 

NEWS_MORE_BOX

 

"Болката не трябва да бъде водеща при взимането на решение дали раждането да бъде вагинално или с цезарово сечение", каза доц. Иван Костов, изпълнителен директор на „Майчин дом“, с който дискутирахме предимствата на естественото раждане пред цезаровото сечение.

 

Всички посетители получиха специални подаръци, сред които и нашия Наръчник за бременност и детско здраве, корицата на който е победителката от конкурса ни „Фото Puls”. В него сме събрали най-интересните ни статии, свързани с бременността, раждането, отглеждането на бебето и детското здраве.

 

В първия ден от форума представихме продуктите и услугите на над 20 партньора, чийто щандове ще бъдат отворени и утре, 14 май.

 

И през втория ден от нашия форум сме подготвили разнообразна програма. Настаняването започва точно в 09 часа, а лекциите от първият панел „Новороденото“ стартират в 10, 30 часа.

 

Шестото издание на Форум бременност и детско здраве се провежда с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Dove Baby и Дентална клиника „Петър Дучев“.

Повече за програмата

 

Снимка: Станислав Стоянов