Все още се смята, че по време на бременността бъдещите майки трябва основно да си почиват и да се хранят обилно, за да могат да износят здраво дете. Нови проучвания доказват, че активният спорт по време на бременност, когато се спазват няколко правила, не вреди на плода, а даже напротив - повишава неговия тонус и жизненост.

Докато е бременна, жената никога не е сама: дали тича през гората, прави йога упражнения или посещава фитнес, детето винаги е с нея. Какво влияние оказва тази спортна дейност върху развиващия се плод?

Нормалната сърдечна честота на фетуса възлиза на около 140 удара в минута. Когато майката се натовари физически, пулсът на детето се покачва до 160, след което сравнително бързо отново се връща в обичайните си стойности. Специалистите определят тази промяна като една малка тренировка за все още неродения човек.

Това, което се е смятало за изключително опасно по време на бременност - активният спорт, вече се препоръчва от самите лекари. Редовните тренировки поддържат тонуса на матката, ограничават болката в кръста и задръжката на течности в тялото, както и не на последно място, предотвратяват прекаленото наддаване на телесно тегло. Счита се дори, че вероятността от развитие на гестационен диабет и депресивни състояния също намалява при редовно спортуване.

Според проучване на американския университет Джон Хопкинс дори и интензивната тренировка не оказва негативно влияние върху състоянието на плода. Разбира се трябва да се прави разлика между нормално протичаща бременност и такава с риск. Ето защо преди да се отдадем на активна спортна дейност през бременността е необходимо все пак да обсъдим състоянието си със специалист акушер-гинеколог.
 

Кои видове спорт са подходящи?

Имайки предвид положението, в което се намира жената в такъв етап от живота си и бързата промяна във физическото й състояние, подходящите упражнения са тези, които подобряват издръжливостта на организма й – това са т. нар. кардиоупражнения: ходене, плуване, каране на колело. Дори тренирането на коремните мускули не се забранява, но все пак е добре да не се правят коремни преси след 20 гестационна седмица.


NEWS_MORE_BOX


До колко можем да се натоварваме по време на бременност зависи и от физическото ни състояние до момента на забременяване. Спортуващите бъдещи майки могат спокойно да продължат с джогинга, волейбола или аеробиката. Разбира се, необходимо е да се избягват екстремните натоварвания и високите температури. При джогинг е редно да се продпочитат сутрешните часове. Повечето спортни центрове организират специални групи за бременни, където спортът се практикува в по-облекчен вариант.

Вдигането на тежести, продължителното скачане и борбата са дейности, които трява да се избягват от дамите в деликатно положение.

Специалистите са определили и абсолютно противопоказани видове спортни занимания, част от които са карането на ски или сноуборд, яздене, инлайнскейтин, сърфинг, дайвинг и др. Опасността при тях идва не толкова от натоварването на организма, колкото от падане и възникване на наранявания в областта на корема или друга част от тялото, което би имало неблагоприятно влияние върху бебето. Друга причина е, че видовете outdoor спорт се практикуват на места, където няма достъп до специализирана медицинска помощ.

Когато една жена е в напреднала бременност, независимо дали се занимава със спорт, работи, пазарува или просто си почива, трябва да се намира на място, откъдето може да се придвижи бързо до специализирано болнично заведение, ако усети, че нещо с бебето не е наред, има кървене или усеща силна болка. Реакцията в такива моменти трябва да е незабавна, за да се избегнат тежки усложнения.