Слузната запушалка е колекция от слуз, която се образува в цервикалния канал в началото на бременността. Тя предотвратява навлизането на бактерии или инфекции в матката, които могат да достигнат до плода. Докато шийката на матката се подготвя за раждането, слузната запушалка се отделя. Това е нормален и често срещан симптом в края на бременността.

 

Слузната запушалка е гъсто парче слуз, което блокира отварянето на шийката на матката по време на бременност. Когато шийката на матката започне да се разширява, омеква и изтънява в подготовката за раждането, слузната запушалка отпада.


 

Повечето жени не отделят слузната си запушалка до 37-та седмица от бременността. В някои случаи загубата на слуз се случва дни или седмици преди термина. Ако слузната запушалка падне по-рано от 37 седмици от бременността е необходимо веднага да потърсите медицинска помощ.

 

Слузестата запушалка изглежда като жълтеникава, прозрачна, желеобразна субстанция, доста разтеглива и плътна, примесена с жилки кръв. Сравнително без мирис.

 

Слузната запушалка може да изпадне в едно кълбо или може да се отделя постепенно с течение на времето и бременната дори да не я забележи.

 

Малко количество кръв е често срещано, но тежкото кървене може да е признак на разкъсване на плацентата, предлежание на плацентата или други усложнения на бременността. 

 

Повишеното вагинално течение е нормално по време на бременност. Вагиналният секрет обикновено е тънък, светложълт или бял на цвят. Отделянето от слузната запушалка е по-плътно, по-желеобразно и се отделя в по-голямо количество. Може също да бъде оцветена с червена, кафява или розова кръв.

 

Колко време след загубата на слузеста тапа ще започне раждането?

 

Продължителността на времето между загубата на слузеста тапа и раждането може да варира. В някои случаи раждането може да започне в рамките на часове или дни, докато в други случаи това може да стане след няколко седмици.

 

Има няколко неща, които водят до отделянето на слузната запушалка:

 

  • Омекотяване и разширяване шийката на матката. Тъй като шийката на матката започва да омеква и изтънява в подготовка за раждането, това може да доведе до изпадане на слузната запушалка. Тялото се подготвя за преминаване на плода.
  • Секс.През последните седмици от бременността половият акт може да разхлаби слузната тапа. Това е добре, ако бременността е достигнала до 37-ма гестационна седмица. Отделянето на слузната запушалка твърде рано може да крие някои рискове.
  • Преглед на шийката на матката. По време на пренатален преглед акушер-гинекологът проверява шийката на матката. Прегледът може да разтегне или раздразни шийката на матката. Това може да накара слузната запушалка да изпадне.

 

Загубата на слузестата тапа може да бъде един от признаците, че раждането наближава. Разбира се всяка жена също трябва да следи и за наличието на следните признаци:

 

  • Спазми. Подобни на периодични спазми, които идват и си отиват в продължение на няколко дни. Може да се усещат в корема или долната част на гърба.
  • Тазово налягане. Тъй като бебето започва да се спуска по-ниско в таза, може да почувствате повишено налягане. Това е термин, наречен изсветляване.
  • Контракции. Това е редовно стягане на матката, което става по-силно и по-често.
  • Разкъсване на мембраните. Този процес се изразява със спукването на амниотичния сак.

 

Източник:

my.clevelandclinic.org