Периодът след раждането е невероятен - изпълнен е с много нови изживявания, на които невинаги знаем как да реагираме адекватно. Родилките трябва да започнат да мислят вече за бъдещето на поне още едно живо същество, докато все още се възстановяват след физическата умора от раждането и износването през бременността.


Нормално е понякога в такъв момент жените да се чувстват с разклатени емоционални устои и да се натъжат от случващото се около тях. Това се нарича „baby blues”. Това състояние става патологично, когато чувството за потиснатост остане за по-дълго време. Тогава се развива следродилна депресия.


Baby blues изпитват повече от половината току-що станали майки. Обикновено между третия-петия ден жената започва да се чувства обезпокоена, бързо променя настроенията си и плаче без основателна причина. Това са естествени чувства и нормална реакция към новороденото. Понякога емоциите са толкова големи, че сами не можем да осъзнаем какво точно изпитваме. Този период затихва спонтанно за няколко седмици.


Въпреки, че постродилната депресия може да започне като съвсем безобидната емоционална буря след раждането, задържала ли се е повече от няколко седмици, тя вече не е естествено състояние на духа и изисква да ѝ се обърна сериозно внимание. 


Около 16% по световни данни от младите майки преживяват депресия след раждането и затова се нарича постпартална депресия.


Когато потиснатото настроение и анхедонията (липсата на интерес или удоволствие) продължат повече от две седмици от клинична гледна точка това може да се приеме за база към по-насочено внимание към психиката. 

 

NEWS_MORE_BOX


Освен тези две основни, персистиращи симптоми съществуват и други. Жените се чувстват тъжни, ежедневните занимания и хобита започват да не създават удовлетворение. Забавят движенията и говора си, паметта намалява, а взимането на решения става по-трудно за тях.


Потиснатото настроение оказва влияние върху съня и апетита и двете посоки – или много спят и ядат или страдат от инсомния и не желаят да се хранят. Чувството за безпомощност или за вина владеят всекидневно мислите. Мислите за самоубийство са крайна степен на изява на следродилната депресия. 


Следродилната депресия осакатява връзката между майката и детето в най-ранните моменти след раждането. Това създава проблеми в семейството; обстановката за отглеждане на дете става небалансирана, тъй като липсата на положителни емоции се усеща от всеки член на семейството. 


Затова скринигът за следродилна депресия под формата на интервюта, включващи въпроси, които активно да преценяват моментното психично здраве, е от голямо значение. При положителен резултат е необходима консултация с психиатър. 


При случаите с родилна депресия лечение е под формата на психообучение, в която жените се учат да следват NEST-S програма. Това означава да се хранят балансирано (Nutrition), да извършват физически упражнения (Exerice), да спят пълноценно (Sleep), да си отделят време за себе си (Time for self) и да бъдат подкрепяни от половината си (Support).


Когнитивната, груповата терапия, терапията със светлина и друго поведенчески механизми също оказват положителен ефект. При по-упорита и задълбочена депресия се започва медикаментозна терапия със селективен инхибитор на обратното захращане на серотонина (SSRI – selective serotonin reuptake inhibitor).