Следродилното кървене или т.нар. лохии са физиологичен процес на своеобразно „почистване” на маточната кухина от структурите, които са се образували по време на бременност, и възвръщане на матката в състоянието й преди бременността. Лохиите се наблюдават както при жени, раждали по естествен път, така и при такива, раждали чрез Цезарово сечение.

 

Нормално, лохиите имат продължителност от 4 до 6 седмици. Те представляват физиологично течение, съдържащо кръвни клетки, кръвни съсиреци, слуз, некротизирала тъкан. Причина за кървенето е отлепянето на плацентата от вътрешния слой на маточната стена. В резултат на това се образува раничка, която кърви до заздравяването си – около две седмици.


 

В зависимост от състава си се различават няколко типа лохии:

 

1. Lohia Rubra – наблюдава се първите 3-4 дни от следродилния период. В първите дни след раждането кръвотечението е обилно, червеникаво, наподобяващо тежко протичаща менструация. Възможно е наличие на кръвни съсиреци. Lohia Rubra е съставена основно от кръв, части от околоплодните мембрани, децидуа (маточната лигавица по време на бременност).

 

2. Lohia Serosa – наблюдава се от 4-ти до 10-ти ден след раждането. Характерно за нея е, че цветът на течението се променя от червеникав към по-светлорозов и дори кафеникав. Причината е промяна в състава – по-малко червени кръвни клетки и преобладаване на белия кръвен ред. В състава на Lohia Serosa може да се наблюдава и цервикална слуз.

 

3. Lohia Alba – наблюдава се от 10-ти ден до 4-6 седмица след раждането. Има жълтеникаво-бял цвят. Съдържа децидуални клетки, слуз, бели кръвни клетки, епителни клетки.

 

През първите 2-3 дни от следродилния период лохиите са стерилни, но след това започва бактериален растеж, който води до характерен за лохиите мирис, който не трябва да се бърка с лошия мирис при развитие постродилни инфекции.

 

През периода на следродилно физиологично кървене е препоръчително използването на дамски превръзки, а не на тампони, тъй като е много голяма опасността от развитие на бактериална инфекция. Препоръчително е ограничаването на сексуални контакти.

 

От изключителна важност е да се наблюдава съставът и обилността на лохиите. Незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, ако:

 • Цветът на лохиите продължава да е ярко червен, дори след първата седмица след раждането;
 • Лохиите са толкова обилни, че е необходима смяна на превръзката през по-малко от един час;
 • В лохиите се откриват големи кръвни съсиреци;
 • Лохиите са придружени от неприятна миризма, която говори за развитие на инфекциозен процес;
 • Налице е висока температура;
 • Налице е болка, ниско в абдоминалната област.

При всички тези случаи е необходимо да се реагира незабавно и да се потърси лекарска помощ, тъй като може да става въпрос за следродилен кръвоизлив, който е животозастрашаващ!

 

Следродълният кръвоизлив се определя като загуба на повече от 500 мл кръв при нормално раждане или загуба над 1000 мл кръв след Цезарово сечение. Обикновено постродилната хеморагия се случва в първите 24 часа след раждане – т.нар. първичен следродилен кръвоизлив. В някои случаи кръвоизливът може да настъпи след 24-тия час до 6-тата седмица след раждане, при което се означава като вторичен следродилен кръвоизлив. Постродилната хеморагия е най-честата причина за смъртност сред родилките.

 

По време на бременност обемът кръв на майката се увеличава с 50%. Тази кръв служи като резерв, тъй като при раждане нормално се губи до 500 мл кръв. Една от основните причини за следродилна хеморагия е маточната атония. Маточната атония е състояние, при което маточната мускулатура губи способността си да се съкращава и не може да установи компресия върху кръвоносните съдове в маточната лигавица. В резултат на огромната загуба на кръв настъпва хиповолемичен шок, които може да завърши фатално.

 

Предразполагащи фактори, които увеличават вероятността за кръвоизлив, са: затлъстяването, преждевременно раждане, раждане чрез Цезарово сечение, многоплодна бременност, задържане на част от плацентата, разкъсвания, нарушения в кръвосъсирването, плацента превия (ниско разположена плацента, която се намира изцяло или частично пред плода), прееклампсия (повишаване на кръвното налягане, протеинурия и/или отоци след 20 г.с.) и др.

 

Навременното овладяване на хеморогията е от значение за спасяването на живота на родилката. Необходимо е да се третира хиповолемията чрез трансфузии на разтвори, кръв, плазма, както и да се установи причината за кръвоизлизва и да се третира чрез:

 • Прилагане на лекарства, стимулиращи маточните съкращения и масажиране на матката, когато причината е маточна атония;
 • Премахване на останали части от плацентата, останали в матката;
 • Поставяне на балон на Бакри или катетър на Фоли, които осъществяват компресия на маточните съдове;
 • Спиране на кървенето посредством използване на маточни компресионни конци;
 • Лапаротомия – операция, при която се отваря коремната кухина за откриване причина, водеща до кръвоизливa;
 • Хистеректомия – отраняване на матката. Тази стъпка се предприема, когато кървенето не може да бъде овладяно чрез предходните методи.

 

В заключение, лохиите са нормален физиологичен процес, съпътстващ бременността. От значение е проследяването на техния цвят, обилност, миризмата, продължителност, като всяка промяна трябва да бъде обсъдена с лекуващия лекар, тъй като има опасност от вторичен следродилен кръвоизлив.