Втора част на материала

 

В първите часове след раждането често се появяват маточни кръвотечения. Причината може да бъде задържане на части от плацентата в матката, хипотония на матката, нарушено кръвосъсирване.


При задържане на частици плацентарна тъкан в матката е възможно и да няма кръвотечение непосредствено след раждането, но впоследствие тази тъкан формира полип. При полип се получава продължително слабо маточно кръвотечение, подобно на слабо менструално, което не престава до оперативното му отстраняване.


Кръвотечения в късен срок в следродилния период може да има на фона на недиагностициран и нелекуван ендометрит. В този случай се налага вакуум-аспирация или кюретаж с последващи промивки на маточната кухина с дезинфекциращи разтвори, въвеждане на антибиотици – локално и мускулно.


Друга причина е заболяване  на кръвта, съпроводено с нарушено кръвосъсирването (например, тромбоцитопатия), което налага специализирани медицински грижи в зависимост от характера на заболяването.


Често се случва в следродилния период да се получи задържане на лохии в матката, което може да причини хематом във вагината и др. патологични състояния. 


В случай, че бременността е протекла с нефропатия, симптомите на заболяването ще се запазят и след раждането.
Родилката следва да се наблюдава строго: артериалното налягане се измерва 2-4 пъти на ден, изследва се урината 2-3 пъти в седмицата. Лечението на нефропатията е както през бременността – назначават се хипотензивни и седативни препарати, инфузна терапия за дезитоксикация и др. Родилката се изписва след като признаците на нефропатия са отминат. При остатъчна симптоматика, следва да е под наблюдение на терапевт и нефролог, тъй като е възможно да се развие хипертония.


В ранния следродилен период е възможна еклампсия. Провокиращ фактор са нарушаване принципите на правилно водене на раждането с обезболяване и хипотензивната терапия. Клиничната картина и лечението на еклампсия е както при бременност. Налага се болничен престой до възстановяване на функциите на централната нервна система, бъбреците, сърдечно-съдовата система. Препоръчва се продължителна рехабилитационна терапия.


 

Четвърта част на поредицата - психични разстройства след раждането