Появата на бебе у дома би трябвало да е един от най-радостните моменти в живота на жената, но за мнозина преживяването невинаги е толкова розово.

 

Вероятно сте чували термина „бебешки блус”. Много често майките на новородени се чувстват тъжни, притеснени или уморени. Около 80% от тях изпитват тези чувства за седмица или две след раждането.


 

Това е напълно нормално и обикновено бързо отшумява. Наричано още „следродилен бебешки блус”, това всъщност е лека и временна форма на депресия, която изчезва, след като хормоналните нива се нормализират.

 

Следродилната депресия се различава от явлението „бебешки блус”, въпреки че много от симптомите са сходни. Депресията е състояние на афективно разтройство, което е много по-тежко и продължително. Засяга около 15% от всички родилки, както жени, които стават майки за пръв път, така и тези, които раждат поврторно.

 

Следродилната депресия е психологично разтройство, което предизвиква силни промени в настроението, изтощение и усещане за безнадеждност. 

 

Депресията не бива да се подценява, без значение мащаба и причината за нейната проява. Това е сериозно разтройство, което се преодолява чрез лечение.

 

Ако симптомите са тежки или продължават повече от две седмици, трябва да се подозира следродилно разстройство на настроението. Жените, които са имали тревожност или депресия преди раждането, са изложени на по-висок риск.

 

Признаците и симптомите на следродилна депресия включват тревожност, тъга, гняв и раздразнителност, трудности със съня, натрапчиви мисли (които може да включват мисли за нараняване на бебето).

 

Хората са склонни да мислят за депресията като състояние на тъга, но това не винаги е така. Особено в следродилния период, жените са подложени на много тревожност и раздразнителност, плюс липса на сън, което е огромен рисков фактор за следродилна депресия.

 

Изследователи са идентифицирали епигенетични биомаркери - разлики в активността на определени гени - които предсказват кой е най-вероятно изложен на риск от следродилна депресия.

 

Най-важните неща, които всяка една родилка трябва да знае за следродилното разстройство на настроението, е че то е лечимо и не е нещо, от което една нова майка трябва да се срамува. Дори в най-тежките случаи на следродилна психоза, едно скорошно проучване показа, че 98% от пациентите са се подобрили след приложеното подходящо лечение.

 

Лечението на следродилна депресия включва антидепресанти, които са доказано безопасносни при кърмене.

 

Златният стандарт за лечение на следродилна психоза включва както литий (стабилизатор на настроението), така и антипсихотично лекарство. При тези лекарства е важно лекарят да наблюдава бебето, за да гарантира, че кърменето е безопасно.

 

Не съществуват достатъчно проучвания, които разглеждат предотвратяването на следродилни разстройства на настроението, въпреки че те стават все по-чести. Например, едно проучване показа, че майките, които са научили успокояващи и насърчаващи съня методи за своите бебета, имат по-ниски нива на следродилна депресия.

 

Друго проучване показа, че приемането на антидепресант веднага в следродилния период може да помогне за предотвратяване на епизоди на смяна на настроението при жени с анамнеза за следродилна депресия.

 

Сънят е друга ключова област на грижите след раждането за предотвратяване на разстройства на настроението.
Правилният сън може да се окаже благоприятна  разлика за предотвратяването на следродилната депресия.

 

Източник:

www.hopkinsmedicine.org