Следродилна депресия при жените

Всички млади майки са чувствителни, което е нормално. Следродилната депресия, която се появява при жените, е най-често с преходен характер, с пълна ремисия. Голяма част от майките имат понижение на настроението в първите няколко дни след раждането. То се изразява в редуване на периоди на плачливост, тъга и емоционална лабилност. Това състояние е краткотрайно и рядко продължава повече от 2 седмици, но има случаи на родилки, които са емоционално лабилни и в продължението на един месец след раждането. Значително по-рядко може да се развие тежка постпартална депресия (при 8-20% от жените), характеризираща се с появата на безсъние, песимизъм, апатия, умора, чувство за неспособност за справяне в ситуацията.

 


Ако се установи, че се касае за т. нар. постпартални психози, лечението се провежда от психиатър, комбинация от психотерапия и/или лекарства. Профилактиката на по-сериозно изявената следродилна депресия трябва да започне 2-3 седмици преди раждането при пациентки с анамнеза за депресия преди раждането. Все пак следродилните психози се развиват у предразположени жени и по-скоро се касае за изостряне на прекарани преди забременяването психични състояния. 

 

Какво се случва при мъжете след раждането на детето?

Часове след раждането мъжът може да бъде значително развълнуван от живите картини на раждането – майката и бебето. Родителството подразбира период на интензивни промени и приспособяване, има положително въздействие върху силния пол, в развитието в личен и обществен план, но нерядко се преживява като период на „падение“, що се отнася до взаимоотношенията между партньорите.

 

Следродилната депресия при татковците може да се прояви като неадекватен вътрешен отговор на новите задължения: напълно нов начин на организиране на живота, отдаденост на съпругата и детето, чувство на отхвърленост от половинката, временна „неатрактивност“ на партньорката, което е крайно и с преходен характер.

 

При мъжете следродилната депресия не е по-различна от тази при жените. Клиничните знаци на тази картина са неразположение, загуба на интерес към ежедневните дейности, липсата на воля, промяна в теглото, нарушения в съня, психомоторно безпокойство, чувство на безпомощност и др. Самият факт, че са станали татковци и очакванията от тази промяна могат да са ключови фактори за появата на това състояние. Днес има много училища за бъдещи родители, които се препоръчват на двойките, очакващи рожбите си. Въпреки това, много мъже се сблъскват с ролята на баща при самото раждане. 

 

Присъствието на таткото в родилната зала се смята за положителен опит в живота на представителите на силния пол, но при някои от тях преживяванията в родилна зала могат да оставят редица последици. Важно е да се отбележи, че появата на следродилна депресия има връзка с начина на порастването на родителя, с неговата личност, собствената адаптация към новопоявилата се ситуация, характеристиките на половинката, самото приемане  на детето...