Следродилната депресия е нерядко състояние, което засяга една на всеки 7-10 новородили жени и се изразява с нарушение в психичното, физическото и поведенческото състояние на родилката. Следродилната депресия може да се развие с напредване на бременността, през трети триместър или 4-6 седмици след раждане. Състоянието не бива да се подценява и при проява на депресивна симптоматика е нужно да се потърси помощ от специалист.

 

Бременността е период, който е свързан с повишение нивата на женските полови хормони – естрогени и прогестерон. Настъпват промени и в секрецията на кортизол от надбъбречните жлези и пролактин и окситоцин от хипофизата. Нарушено е функционирането на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек. След раждането, нивата на хормоните рязко се понижават, което се понася различно от различните жени и може да доведе до психичен и емоционален срив и депресивни състояния.


 

Невинаги генезата на следродилната депресия е хормонална. Състоянието може да се развие в резултат на лоши условия на живот, липса на подкрепа от близки и съпруг, домашно насилие, травмиращи моменти с напредване на бременността. Рискът от следродилна депресия се увеличава забременяване в млада възраст, при преждевременно или усложнено раждане, при раждане за пореден път.

 

Пациентки с история на депресия в даден момент от живота си, както и такива с тежък предменструален период (ПМС) или предменструално дисфорично разстройство (ПДР) са с повишен риск от развитие на депресия след раждане. Нездравословният начин на живот, липсата на движение, недостатъчният сън също са рискови фактори за развитие на следродилна депресия.

 

За поставяне на диагноза следродилна депресия може да се използва Единбургската постнатална скала за депресия, която се състои от 10 въпроса. Диагноза може да се постави и при наличие на поне пет от следващите симптоми в последните две седмици – необяснима тъга и отчаяние, които затрудняват извършване на ежедневни дейности и грижа за бебето, липса на мотивация, хиперсомния или инсомния, нарушения в апетита, понижено либидо, раздразнителност, наличие на суицидни мисли.

 

Следродилната депресия е нужно да бъде разграничена от няколко състояния, които също могат да се прояват с депресия. Едно от тези състояния е т.нар. Baby blues, коeто се проявява с рязка смяна в настроението през първите две седмици след раждане. Родилката може да изпитва чувства на неизмерима радост, нелогично последвани от чувство на тъга. Обикновено състоянието не ограничава грижите за новороденото и отминава без лечение до две седмици след раждане.

 

Следродилната депресия нарушава връзката между майката и новороденото и може да бъде причина за развитие в бъдеще на психични проблеми, проблеми с теглото, проблеми с общуването, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и др.

 

Хипо- или хипертиреоидизмът също могат да се изявят с депресивни състояния. Това е особено характерно за хипофункцията на щитовидната жлеза, тъй като по време на бременност нуждите на родилката от синтетичен хормон са повишени. Тежко състояние, което трябва да се разграничи от следродилната депресия, е следродилната психоза. Това е тежко психиатрично заболяване, което може да се прояви с епизоди на мания или депресия. Родилките могат да имат слухови или визуални халюцинации, както и суицидни мисли. По-често се развива при пациентки, страдащи от психични разстройства – напр. биполярно разстройство (БАР) и др.

 

Лечението на следродилната депресия зависи най-вече от нейната тежест. То може да бъде медикаментозно, немедикаментозно или чрез транскраниална магнитна стимулация. Немедикаментозното лечение се основава на прилагането на когнитивно-поведенческа психотерапия и може да даде резултат при леки случаи на следродилна депресия.

При по-тежки случаи се прибягва до използване на антидепресанти – основно селективни инхибитори на прикрепването на серотонина (SSRIs), по-рядко селективни инхибитори на прикрепването на серотонина/норепинефрина (SNRIs). Ефект от лечение с антидепресанти се наблюдава при терапия от няколко седмици.

 

През месец март 2019 година Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри ново лекарство, предназначено за лечение на следродилна депресия. Лекарството се нарича брексанолон и представлява синтетична форма на алопрегнанолона. Този хормон помага за справянето с депресията. Прилага се под формата на венозна инфуия за период от 60 часа, поради което пациентката е нужно да бъде хоспитализирана. Това лечение е доста скъпо и все още не се предлага в България. Въпреки това, резултати и облекчаване на депресия се наблюдават още през първите часове на инфузията.