Синдромът на Шийхан е заболяване, при което настъпва некроза на хипофизната жлеза, в резултат на тежка кръвозагуба и рязко понижаване на кръвното налягане на родилката по време на раждане. Състоянието е рядко срещано днес поради адекватните медицински грижи, но все пак се среща в някои страни, напр. Индия. Известно е още като следродилен хипопитуитаризъм.

 

Причина за некрозата и отпадната функция на хипофизната жлеза е настъпилата в резултат на тежка кръвозагуба при раждане хипоксия. Недостигът на кислород предизвиква исхемия и последваща некроза на жлезата. Хипофизата е жлеза, разположена в черепната кухина, в областта на sella turcica. Тя се състои от два дяла – преден дял (аденохипофиза) и заден дял (неврохипофиза), които произвеждат различни хормони, участващи в контрола на други жлези с вътрешна секреция.


 

Рискови фактори, които могат да доведат до тежка кръвозагуба при раждане, са:

 

1. Отлепване на плацентата (abruption placentae) – пълното или частичното отлепване на плацентата от мястото ѝ на прикрепване след 22 г.с.;

 

2. Предлежаща плацента (placenta praevia) – разполагане на плацентата в областта на долния утеринен сегмент, което затруднява придвижването на плода в процеса на раждане и създава предпоставка за разкъсване на плацентата и тежки кръвотечения;

 

3. Раждане на дете с голяма телесна маса – над 4000 г;

 

4. Многоплодна бременност.

 

Клинично състоянието може да се прояви веднага след раждане или да прогресира постепенно в продължение на няколко години. Симптомите са свързани с дефицита на съответните хормони, произвеждани от хипофизата, което може да затрудни диагностицирането на заболяването. Поради недостиг на пролактин е възможно още след раждането да бъде нарушена и невъзможна лактацията. Недостигът на аденокортикотропен хормон (АКТХ), който нормално стимулира производството на кортизол от надбъбречните жлези, се изразява с понижаване на кръвното налягане, тахикардия.

 

Синдромът на Шийхан се проявява и със симптоми на хипотиреоидизъм – умора, депресия, суха кожа, косопад, констипация, повишаване на телесното тегло и др. Понижената секреция на фоликуло-стимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH) нарушава зреенето на яйцеклетката и прави невъзможно оплождането. Това се изявява с ирегулярни ановулаторни месечни цикли и аменорея.

 

Предният дял на хипофизата участва в производството на растежен хормон. Недостигът на този хормон предизвиква нарушение в разпределението на мастната и мускулната тъкан в отделните области на тялото на пациентката.

 

Едно от най-тежките усложнения на синдрома на Шийхан е адреналната криза – животозастрашаващо състоние, настъпващо поради надостига на кортизол. Протича с рязко понижение на кръвното налягане, което може да доведе до кома и смърт.

 

Диагностицирането на следродилния хипопитуитаризъм се основава на клиничната картина и установява нивата на съотвените хормони. Прилагат се и образни изследвания – компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, чрез които се визуализира хипофизата и нейната големина.

 

Терапията на заболяването е хормонзаместителна, без прекъсване. Приемат се синтетични форми на пролактин, естрогени и прогестерон, FSH, LH, растежен хормон, пролактин и глюкокортикостероиди. Много е важно терапията да не се прекъсва, тъй като се повишава риска от животозастрашаващи усложнения. При редовен прием на хормонзаместителната терапия пациентката може да води нормален, без намалена продължителност, живот.