Бременността е вълнуващ период за всяка жена. Той е с продължителност 280 дни, които се разделят на 10 лунарни месеца от 28 дни (9 календарни месеца) или 40 гестационни седмици (г.с.). Периодът на бременността може да бъде разделен и на три триместъра: първи триместър – от 1 до 13 г.с.; втори триместър – от 14 до 26 г.с.; трети триместър – от 27 до 40 г.с. Шести и седми месец от бременността обхващат периода от 22 г.с. до края на 30 г.с. – т.е. прехода от втори към последния трети триместър.

 

В началото на шести месец плодът има дължина около 19-20 см и тегло от 450 г. До края на седми месец ръстът му достига до 40 см, а теглото – около 1300 г. Разположението на матката в края на шести месец е на нивото на пъпа, а в края на седми – на 2-3 см над пъпа. През този период фетусът се движи активно в матката и е нормално да усещате всеки ден неговите движения. Освен това реагира активно на силни звуци, на допир и разпознава гласа ви.


 

Какви са важните моменти през този период от бременността?

Много важно изследване, което обикновено се състои в период между 24 и 28 г.с. е оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ). Това изследване се препоръчва на всички жени с наднормено тегло; гестационен диабет при предходна бременност; предходно раждане на дете с високо тегло – 4000-4500 г и повече; пациентки с преддиабет или имащи родственици, страдащи от диабет; на пациентки с признаци на метаболитен синдром – дислипидемия, инсулинова резистентност и др.

 

При изследването бременната приема 75 г чиста глюкоза, разтворена в около 250-300 мл вода, след което се извършва измерване на кръвната глюкоза на 0, 60 и 120 минута от изпиването на глюкозния разтвор. Целта на изследването е навременно откриване и контрол на гестационен диабет. Като гестационен се определя диабет, който се е появил в хода на бременността, като основни критерии за поставяне на диагнозата са:

 

  • Глюкоза на гладно > 5,1 mmol/l;
  • Глюкоза на 1-вия час от изследването > 10 mmol/l;
  • Глюкоза на 2-рия час от изследването > 8,5 mmol/l.

 

Лечението на гестационния диабет е чрез промяна в хранителния режим и подходяща физическа активност, а при липса на ефект от посочените – инсулин. За правилното развитие на плода и намаляване риска от усложнения за майката и за него е важен добрия контрол на кръвната захар със стойности на гликиран хемоглобин HbAc1 < 6,5 %. Хипергликемията по време на бременност може да доведе до фетална макрозомия, повишен риск от интраутеринна смърт, диабетна кардиомиопатия, хипогликемия при раждане и др.

 

През периода на шести месец от бременността е препоръчително да се извърши и т.нар. фетална ехокардиография. Като цяло изследването може да се извърши през всеки период от бременността, но се препоръчва реализирането му след 20 г.с., когато сърцето може да се огледа по-детайлно. Целта на изследването е установяване на вродени сърдечни малформации.

 

Какви са по-характерните симптоми за шести и седми месец?

Наблюдава се повишаване на телесното тегло, поради което болките в кръста стават все по-осезаеми. Друг типичен симптом е безсънието, което се дължи на нарастващия корем, дискомфортът при спане и не на последно място – повишената активност на бебето. Сред симптомите, които могат да се появят също, са отоци по краката и неприятни киселини, като причината за последните е отпускане на гладката мускулатура в областта на долния езофагеален сфинктер, което е причина за рефлукс на стомашно съдържимо. През шести и седми месец може да започнете да усещате т.нар. подготвителни контракции, Бракстън-Хикс. Те са неболезнени, нерегулярни маточни контракции и не могат да доведат до промяна в цервикалния статус.

 

Какви са рисковете през този период от бременността?

Периодът от 22 до 30 г.с. крие риск от преждевременно раждане на деца с екстремно и много ниско тегло – под 1000 и съответно под 1500 г. Като преждевременно се определя всяко раждане преди 37 г.с. С повишен риск от предтерминно раждане са пациентки с предходно такова, с поднормено или наднормено тегло, страдащи от инфекции, миома, структурни аномалии, цервикална недостатъчност и др.

 

За оценка на риска се използва измерване дължината на маточната шийка, а в някои случаи и нивото на феталния фибронектин във влагалищното съдържимо. При дължина на маточна шийка > 30 мм преждевременното раждане се изключва. При дължина на маточната шийка между 20 и 29 мм се извършва измерване на фетален фибронектин във влагалищното съдържимо. Недостатъкът на този тест е, че е скъп, поради което не е рутинен. Предимството му е, че при отрицателен тест рискът от преждевременно раждане през следващите дни намалява с 99 %.