Какви са опасностите за бременността и бебето?

Болестта на Грейвс не е без последствия за бременността и бебето. При неподходящ контрол това заболяване увеличава риска от спонтанен аборт или прееклампсия.

 


Тогава проблемът е, че антителата са в състояние да преминат плацентарната бариера и следователно да повлияят на щитовидната жлеза на бебето, която започва да функционира от втората половина на бременността.

 

В тази ситуация има риск от фетален хипертиреоидизъм, който може да персистира при раждането.

 

Това може да предизвика забавяне на растежа, ускоряване на съзряването на костите, по-специално стеноза на костите на черепа.

 

При тежки и нелекувани форми има риск от кардиологична недостатъчност при бебето.

 

Също така, ако майката се лекува със синтетични антитиреоидни лекарства, те също могат да преминат плацентарната бариера с риск от фетален хипотиреоидизъм, ако лечението е в по-високи дози и по-продължително.

 

Ето защо се прави преценка на състоянието на майката, за да се оценят ефектите върху плода.

 

Като се има предвид, че плодът е дори по-чувствителен от майката към антитиреоидни лекарства, е от изключително значение да се определят точните дози на лечение.

 

Освен това през втората половина на бременността майката трябва да бъде проследявана, така че всеки месец да се извършват ултразвукови изследвания за проследяване на признаците на хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм при бебето, както и наличието на гуша.

 

Забременяване, когато заболяването вече е известно

Ако хипертиреоидизмът е прецизно контролиран с малки дози синтетични антитиреоидни лекарства и стойностите на анти-TSH рецепторните антитела са ниски, бременността е напълно възможна, но, разбира се, е необходимо старателно проследяване.

 

В идеалния случай три месеца преди началото на бременността, се препоръчва майката да промени терапията си и да премине от прием на производни на имидазол към прием на производни на тиоурацил терапевтични средства.

 

Следродилният период

Периодът след раждането може да бъде сложен за майките с болестта на Грейвс.

 

След бременността имунната система на майката се възстановява, което води до силен отскок на заболяването, тъй като това е автоимунно заболяване.

 

Болест на Грейвс и кърмене

Кърменето е възможно, ако майката приема малки дози лекарства. Научните данни показват, че рискът от предизвикване на хипотиреоидизъм при бебетата е нисък.

 

На този етап се препоръчва прием напропилтиоурацил, защото неомерказолът е противопоказан по време на кърмене.

 

Препоръчва се терапевтичните средства да се приемат веднага след кърмене, за да се ограничи преминаването в кърмата.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/grossesse/sante-et-grossesse/maladie-de-basedow-et-grossesse