Цервикалният серклаж е метод на лечение, който включва временно поставяне на набор от шевове на шийката на матката с цел предотвратяване на спонтанен аборт или преждевременно раждане. Най-подходящият момент за поставянето му е в началото на втория триместър, между 12-та и 14-та гестационна седмица.

Защо се налага поставянето на серклаж?

Понякога шийката на матката не е достатъчно силна, за да остане затворена, докато бременността напредва.


 

Тази слабост се нарича цервикална недостатъчност (или некомпетентна шийка на матката). Слабостта на шийката на матката може да причини спонтанен аборт и преждевременно раждане. 

 

Това състояние може да протече само с леки контракции или без болка или други признаци на преждевременно раждане. Целта на серклажа е да предотврати слабостта на шийката на матката, което от своя страна да причини преждевременно раждане и да задържи плода до термина на раждане.

 

Други причини, поради които може да се наложи извършване на процедурата, включват минали спонтанни аборти от необичайно оформена матка или увреждане на маточната шийка, или минали спонтанни аборти през втория триместър, които предполагат отслабена шийка на матката.

 

Има два вида серклаж:

 • Трансвагинален серклаж. Акушер-гинеколозите най-често правят серклаж, като преминават през влагалището, за да поставят шевове в маточната шийка.
 • Трансабдоминален серклаж. В този случай се прави разрез в корема, за да се стигне до шийката на матката и да се поставят шевовете. Това може да се направи с отворена операция (лапаротомия) или лапароскопски.

Трансабдоминалния серклаж се прилага в случаите, в които е имало предшестващи операции на маточната шийка или предишен трансвагинален серклаж, който не е предотвратил загубата на бременност.

 

След извършване на серклаж може да се наблюдава леко кървене или зацапване до 3 дни след процедурата и слаби контракции.

 

Препоръчително е избягването на тежка физическа активност и на половите контакти.

 

Като цяло рискът от усложнения при серклаж е нисък. Възможните усложнения включват:

 • Преждевременно разкъсване на мембраните преди раждане.
 • Инфекция на феталните мембрани и матката.
 • Разкъсвания на маточната шийка.
 • Кървене по време или след процедурата.

Как се отстранява серклажът?

Трансвагинален серклаж обикновено се отстранява около 37 седмица от бременността. 

 

Трансабдоминалният серклаж обикновено се оставя на място до раждането чрез цезарово сечение. Трансабдоминалният серклаж също може да бъде оставен на място между бременностите, за да се предотврати бъдещо преждевременно раждане или спонтанен аборт.

 

Необходима е незабавна консултация с акушер-гинеколог при:

 • Висока температура (над 37,7 градуса по Целзий);
 • Контракции или болки в долната част на корема, които се появяват на редовни интервали;
 • Лошо миришещ вагинален секрет;
 • Преждевременно пукане на околоплодния мехур и изтичане на околоплодна течност;
 • Прекомерно кървене.

 

Референции:

1. Bisulli M, Suhag A, Arvon R, Seibel-Seamon J, Visintine J, Berghella V. Interval to spontaneous delivery after elective removal of cerclage.  Am J Obstet Gynecol. 2009 Aug;
2. Brown R, Gagnon R, Delisle M. Cervical Insufficiency and Cervical Cerclage. (https://www.jogc.com/article/S1701-2163 J Obstet Gynaecol Canada. 2019;
3. Yanamandra N, Arulkumaran S. Cervical cerclage. (https://www.obstetrics-gynaecology-journal.com/article/S0957-5847 Current Obstet Gynaecol. 2006;